Смећем затрпавају зеленило крај пута

Невена Рељић
Смећем затрпавају зеленило крај пута

БАЊАЛУКА - Дивље депоније све су чешћа појава у градским и приградским мјесним заједницама и велики су проблем, јер су легло глодара. Недавно је никло још једно сметљиште на макадамском путу између улице Јована Рашковића на Паприковцу и Житомислићке улице на Лаушу.

Мјештанин Паприковца Мирко Пеулић рекао је да несавјесни грађани затрпавају зеленило најчешће поред пута смећем из домаћинстава, аутомобилским гумама, старим намјештајем, дотрајалом бијелом техником и другим кабастим отпадом.

- Сматрам да генерално имамо проблем са несавјесним појединцима који отпад бацају у природу, избјегавајући тако да плаћају комуналије и чувају животну средину - казао је Пеулић.

Јована Д. из Обилићева казала је да, осим што дивље депоније ружно изгледају, представљају опасност за здравље људи и животиња те загађују ваздух и воду.

- Чест призор на дивљим депонијама су разни глодари и инсекти који шире заразу, а у љетним мјесецима околином се шири неподношљив мирис - каже Јована.

Становница Старчевице Јелена Н. каже да су дивље депоније одраз еколошке свијести суграђана, која је на ниском нивоу.

- На путу између Бањалуке и Јајца, али и на другим магистралним путевима, чест призор су депоније крај пута. Сматрам да би требало у школе увести предмет екологија, јер би дјецу од малих ногу требало учити основној култури, а под тим се подразумијева и чување природе - каже Јелена.

Да би спријечили појаву дивљих депонија на раскрсници улица Николе Бокана и Зеленгорске на Паприковцу раније су постављане и надзорне камере. Из Градске управе су рекли тада да није циљ кажњавање, него да би страх да не буду снимљени требало да одврати суграђане од тога да отпад бацају тамо гдје му није мјесто.

- У неколико наврата на овој локацији у насељу Паприковац несавјесни појединци формирали су дивље депоније које смо били приморани да уклањамо. Да бисмо покушали да спријечимо ту негативну појаву и ружну слику у том дијелу града, поставили смо надзорне камере на овој локацији - рекли су из Градске управе.

Иначе, камере константно премјештају на нове локације да би покрили што веће подручје с циљем сузбијања масовно изражене појаве одлагања крупног отпада на непредвиђеним мјестима, најчешће поред контејнера.

 “Грађанска патрола”

Помоћу апликације “Грађанска патрола” грађани све више пријављују комуналне проблеме. Према подацима са ове апликације, у протекле нешто мање од двије године, у највећој мјери пријављено је непрописно одлагање отпада, непрописно паркирање, оштећења на путевима и на комуналној опреми, неисправна јавна расвјета те оштећења или потреба за уређењем јавног зеленила. Од покретања “Грађанске патроле” 2018. године забиљежено је 10.000 пријава грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана