Смеће у Пријечанима поред пута, мјештани у страху од заразе

Милош Васиљевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Непријатан мирис и депоније поред пута свакодневна је слика у насељу Пријечани, одакле су прије двадесетак дана уклоњени контејнери. Мјештани су огорчени због оваквог стања и страхују од заразе и појаве глодара и других нежељених животиња.

Како су рекли за “Глас Српске”, осим чињенице да су контејнери уклоњени без објашњења, проблем јесте и то што камиони за одвоз смећа, који би требало да иду од куће до куће, не могу ући у сваку улицу.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац казао је за “Глас Српске” да је све почело када је град одлучио да се умјесто досадашњег скупљања отпада у контејнере, смеће одвози по систему “од куће до куће” у приградским насељима.

- Надлежно Одјељење за комуналне послове и предузеће “Чистоћа” уклонили су контејнере. Инфраструктура у Пријечанима није развијена до нивоа да се може камионом доћи до сваког домаћинства, дошло је до проблема које настојимо заједно да ријешимо - рекао је Понорац.

Он наглашава да се ови проблеми морају што прије ријешити како не би испаштали мјештани.

- Кључни проблем јесте то што није довољно развијена инфраструктура и што не се не може прићи сваком домаћинству. Долази до тога да се стварају мини депоније  и наше комшије избацују често у терминима када камион не пролази, а пси луталице смеће развуку по насељу, мјештани су најмање криви - рекао је Понорац.

Нагласио је да је стрпљење комшија на измаку. 

- Дошли смо до дјелимичног рјешења проблема, јер камиони већ улазе у  неке улице у које нису улазили на почетку, али проблем још није ријешен. Прелазно рјешење је и то, гдје не може ући камион за одвоз смећа да поставимо привремено контејнере док се инфраструктура не унаприједи до те мјери да камион може ући у сваку улицу - рекао је Понорац.

Мјештанин Пријечана Младен Новаковић казао је за “Глас Српске” да се што прије мора реаговати, како од насеља не би правили депонију.

- Прије 20 дана одвезени су контејнери у цијелом насељу, а добили смо обећање да ће се наћи друго рјешење.

Контејнера и рјешења од тад нема, али зато има смећа по цијелом насељу. Праве се дивље депоније које стоје, пси развлаче смеће, а ујутру су улице и дворишта пуна смећа - казао је Новаковић.

Према његовим ријечима, мјештани се боје заразе.

-  Најбоље би било да се људима подијеле канте, да свако своју изнесе у дане када се смеће одвози. Није требало уклањати контејнере док се то не ријеши - каже Новаковић и додаје да исто мисли и већина комшија. 

Из Градске управе су за “Глас Српске” казали да су најчистија насеља у којима нема контејнера, него се смеће прикупља “од врата до врата”.

- Планирају се локације за организовање зелених острва и изградња рециклажних дворишта. Комунална полиција често упозорава грађане, али веома је тешко утврдити ко непрописно одлаже отпад - казали су из града и поновили апел да се смеће одлаже на за то превиђена мјеста.

Камено доба

Мјештанин овог насеља, који није хтио да му објавимо име, казао је да се на овакав начин враћамо у камено доба и да се, колико је данас, мора наћи рјешење.

- Немамо право да уништавамо и ружимо насеље, морамо бринути о екологији и околини. Ваљда живимо у 21. вијеку, а не у каменом добу - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана