Смеће и трава умјесто саобраћајних знакова на полигону за обуку возача у Лазареву

Катарина Шапоња
Смеће и трава умјесто саобраћајних знакова на полигону за обуку возача у Лазареву

БАЊАЛУКА - Полигон за обуку возача у насељу Лазарево, који би требало да буде мјесто на којем кандидати стичу прве возачке вјештине, зарастао је у траву и затрпан је смећем.

Умјесто да обавјештавају и упозоравају будуће возаче саобраћајни знакови су срушени и стоје на једној гомили, док су линије на полигону једва видљиве. Мјесто на коме би требало да кандидати, метар по метар, савладавају прве километре уз помоћ инструктора више личи на депонију, него на полигон.

 - Осим тога што су линије већ увелико изблиједјеле нема саобраћајних знакова, нема уопште услова да се ту учи. Очигледно је да о том мјесту надлежни уопште не воде рачуна. Чак ни трава около није покошена - казао је кандидат на обуци Синиша П. кога смо затекли на полигону са инструктором.

Он додаје да је бесмислено да се у граду увелико ради на унапређењу саобраћаја, из дана у дан ничу нови кружни токови, а мјесто на коме требало да науче возити они који ће касније крстарити градским улицама полако се претвара у депонију.

Инструктор из ауто-школе “Ивић” Здравко Ивић каже да тај простор више личи на паркинг за возила, него на полигон те да тамо не би требало свако да има приступ.

- То је незаштићена површина, долазе да се окушају у вожњи лица која не похађају ауто-школе, него самостално уче и онда се дешава да ударе у знакове - појаснио је Ивић.

Директор ауто-школе “Волан” Миленко Станетић рекао је како овај простор није очуван и да има ствари које би се могле поправити.

- Ноћу тамо долазе разне особе и хулигани који нарушавају градску имовину па се због тога стварају одређене потешкоће, јер руше знакове и остављају смеће за собом - истакао је Станетић.

Ипак, додаје, требало би да будемо захвални и на ономе што имамо, јер град Бањалука има одличну инфраструктуру у којој кандидати ауто-школа могу да науче добро возити.

- Шездесет година нисмо ни имали полигон, сада кад постоји какав-такав и да на њему нешто буде, није страшно - казао је он.

Уништавање саобраћајне сигнализације и комуналне опреме постало је готово свакодневна појава у Бањалуци, а штета коју проузрокују вандали годишње износи и на стотине хиљада марака.

Како би спријечили уништавање градске имовине од стране несавјесних појединаца, пооштрене су казне за вандализам. Одлуку о повећању новчаних казни градски парламент је донио средином прошле године.

Према тој одлуци, умјесто досадашњих 100 КМ за уништавање градске имовине и комуналне опреме казне ће бити од 2.000 до 3.000 КМ.

- Напокон ћемо добити одговарајуће санкције за све оне који се несавјесно опходе према имовини града и свих грађана - поручио је раније градоначелник Драшко Станивуковић.

Уређење

Полигон у Лазареву је крајем 2018. године уређен на постојећем паркингу, који до тада није био у функцији. За уређење ове површине из градског буџета издвојено је 10.000 КМ, а полигон је намијењен за обуку возача за путничка моторна возила, мотоцикле, аутобусе и теретна моторна возила.

Тренутни услови на полигону указују на то да једнократне инвестиције нису довољне без континуираног одржавања и бриге надлежних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана