Смањују број паса луталица на бањалучким улицама

Јелена Цвијановић
Смањују број паса луталица на бањалучким улицама

Бањалука - Неконтролисаном размножавању и напуштању животиња које завршавају на улицама коначно би требало да се стане у крај јер је почела бесплатна стерилизација и кастрација паса луталица.

За обављање овог посла овлашћени су Ветеринарска станица Бањалука, "Вет центар", "Славен Ветеринарски завод" и клиника "ПВА Влајић". Из Ветеринарске коморе РС су истакли да је фондација "Догс труст", која финансира овај пројекат, пажљиво бирала стручњаке који ће обављати ове захвате.

- "Догс труст" је клинике бирао по највишим критеријумима техничке опремљености, оспособљености особља и са највишим степеном бриге за животиње - рекао је предсједник Ветеринарске коморе РС Саша Бошковић.

Стерилизација паса луталица трајаће до септембра, од када

је планирано да овом акцијом буду обухваћени власнички пси.

- Бесплатна стерилизација и кастрација власничких паса би требало да траје до краја године - рекао је ветеринар Славен Грбић из клинике "Славен Ветеринарски завод".

Он је додао да је овим пројектом предвиђено и чиповање паса луталица, као и формирање њиховог регистра. Такође, пси ће бити вакцинисани против бјеснила, а биће спроведен и антипаразитни третман који спречава ширење болести узрокованих цријевним паразитима, а које се могу пренијети са паса на човјека.

- Пси луталице добијају и ушну маркицу на основу које ће се знати да су прошли овај поступак - казао је Грбић.

Он је додао да је довођење паса на стерилизацију или кастрацију такође обезбиједио "Догс труст".

- Овај посао ће обављати обучени и опремљени тимови за хватање и довођење паса, али и они који брину о псима луталицама и хране их могу да их доведу на бесплатну процедуру - истакао је Грбић.

Да је бесплатна кастрација и стерилизација и те како потребна, најбоље показује то што је на улицама велики број паса луталица. Многи од њих насрћу на пролазнике, а неријетко се могу видјети и пред школским двориштима.

- Највећи кривци су неодговорни власници који нису стерилисали своје љубимце па послије одбацују њихове кучиће. Сада за њих неће бити оправдања и изговора да је стерилизација скупа - рекла је суграђанка Тамара Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана