Служен помен за 52 убијене дјеце у Шарговцу

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Помен за 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац која су звјерски убијена на данашњи дан 1942. године од стране усташа служен је данас код ове школе.

Дарко Томић, директор ОШ "Ђура Јакшић" у Шарговцу, рекао је да се девету годину заредом окупљају испред школе како би одали почаст за 52 ученика која су страдала у Другом свјетском рату.

"Због епидемиолошке ситуације нисмо слали позивнице другим школама да учествују, али је одржан историјски час у самој школи. Јако је битно да се окупљамо и преносимо ову истину како се овај злочин не би заборавио", нагласио је Томић.

Наталија Тривић, министрица просвјете и културе РС, казала је да је наша обавеза да се присјећамо овог датума како се никада не би поновило.

"Ова дјеца ни на који начин нису заслужила да буду мучки убијени само због тога што су били Срби и православне вјере. Не смијемо заборавити да истину морамо преносити јер смо у обавези према свима који су недужно страдали", рекла је Тривићева.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, нагласио је да иако је започета иницијатива Спомен-парка за страдалу дјецу у Шарговцу, да она мора бити настављена.

"У духу свега онога шта се десило на овом мјесту потребно је много више да урадимо од 52 стабла засађена у част недужно страдале дјеце", закључио је Станивуковићм, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана