Словенци разграбили смјештај за празнике у Бањалуци

Јана Кезић
Словенци разграбили смјештај за празнике у Бањалуци

Град на Врбасу и ове године је једна од траженијих туристичких дестинација у региону за дочек најлуђе ноћи, а томе свједоче и готово разграбљене резервације смјештаја у хотелима.

Хотелијери истичу да су им собе махом резервисане за предновогодишњу, новогодишњу и постновогодишњу ноћ.

У хотелу “ИН” кажу да  су све собе распродали још прије мјесец дана.

- Располажемо са 40 соба и од 31. децембра до 2. јануара немамо ниједну слободну собу, а туристи који долазе су махом из Словеније, као и из Србије - казали су у овом хотелу. Додали су да је и лани у истом периоду била идентична ситуација, само су тада предњачили гости из Србије.

- Цијене смјештаја у односу на прошлу годину су веће за око 20 КМ по особи - рекли су у хотелу “ИН”.

Исту судбину дијеле и у хотелу “Видовић” гдје истичу да међу гостима традиционално доминирају Словенци.

- Имамо много резервација у данима око Нове године, а цијене су у односу на лани веће за десет марака, па је за ноћење у двокреветној соби потребно издвојити 165 КМ, а у цијену је укључен и доручак - казали су у овом хотелу.

Задовољно ће трљати руке и у бањалучком хотелу “Зептер Палас”.

- Код нас су капацитети за Нову годину попуњени 100 одсто. У посљедњих неколико мјесеци клијенти су свакодневно звали за резервације, а једни су чак собу резервисали прије годину дана - казали су у овом хотелу и додали да највећи број гостију долази из Словеније.

Бањалучане и туристе који новогодишње празнике планирају провести у највећем граду Српске 31. децембра и 1. јануара забављаће Жељко Самарџић и Лепа Брена, за шта ће бити утрошено око 189.000 КМ.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало каже да ће почетком идућег мјесеца традиционално бити отворен “Зимски маркет” који ће употпунити туристичку понуду у граду.

- Као и сваке Нове године и ове очекујемо повећан прилив туриста у град, али Бањалука има релативно мали број смјештајних капацитета у односу на величину града и све већу тражњу посјетилаца и туриста за нашом дестинацијом - казао је Шукало.

Истакао је да Бањалука има око 2.250 регистрованих смјештајних јединица, у хотелима, мотелима и пансионима, али немају индикаторе за праћење промета туриста у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање.

 - С обзиром на то да ће за прославу најлуђе ноћи у граду бити организован и концерт на отвореном, вјероватно ће тражња за Бањалуком бити већа, а посебно што се тиче туриста из регије - казао је Шукало.  

Угоститељи

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић каже да кафићи и ресторани још нису изашли са понудама о прославама најлуђе ноћи.

 - Још нису изашли огласи ресторана по ком принципу ће бити и каква ће бити цијена. Средином овог мјесеца би требало да се формулишу цијене и крене са резервацијама - рекао је Куртиновић и додао да очекују добру сезону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана