Слободан Станаревић, в.д. начелника Одјељења за просторно уређење у Градској управи: Рупа у центру почеће да нестаје у августу

Весна Поповић
Слободан Станаревић, в.д. начелника Одјељења за просторно уређење у Градској управи: Рупа у центру почеће да нестаје у августу

Бањалука - Начелно је договорено са инвеститором да на локацији гдје је почела градња "Сити мола" буде изграђена подземна гаража на три етаже.

Изнад ће бити централно спомен-обиљежије палим борцима Војске РС и још неки објекти са зеленим површинама. До 1. августа ће кренути даља изградња гаража и да ћемо коначно видјети почетак краја рупе, рекао је вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење у Градској управи Слободан Станаревић.

* ГЛАС: Како гледате на важећа планска рјешења, да ли постоје мањкавости због којих их је потребно мијењати и да ли су потребна прилагођавања новим потребама града?

СТАНАРЕВИЋ: Изградња није пратила планска рјешења и много тога је нарушено кроз такозвани наручени урбанизам претходних година. Издаване су грађевинске дозволе за објекте мимо свих просторно-планских докумената и сада на све начине покушавамо увести ред и спасити оно што се спасити може. Највише таквих објеката је изграђено између 1995. и 2000. године и сада поред тих грађевина које имају потребне дозволе желимо да направимо планска рјешења која задовољавају наше услове, грађане и која ће оплеменити простор у граду.

* ГЛАС: Јесте ли задовољни спровођењем регулационих планова, колико су често потребне њихове измјене и какво је уопште стање у том погледу?

СТАНАРЕВИЋ: Регулациони план није цртеж, то је план будућих инвестиција у граду. Тренутно је покренуто 35 промјена и највећи дио су иницијативе појединаца. Разлог за све промјене  је што немамо одговарајући урбанистички план. Највећи наши приоритети су израда планова за централно подручје града са насељем Алеја Центар и за подручје "Чајавца". Ускоро ћемо на тендерима изабрати фирме које ће урадити регулационе планове за ове просторе. Циљ је да имамо тачно дефинисано подручје које обухвата комплекс "Чајавца", Пасколину циглану, дио до градске "Тржнице", парцелу гдје је почела изградња "Сити мола" и насеље Алеја Центар. Поред тога град у Алеји Центар има и негативан уговор који треба поправити. Граду треба предати на управљање изграђену инфраструктуру која укључује и подземне гараже и улице, а треба направити корекције у вези са зеленим површинама и садржајима за дјецу.

* ГЛАС: Када ће почети израда новог урбанистичког плана о којем се говори већ неколико година?

СТАНАРЕВИЋ: Важећи Урбанистички план је стар више од 40 година. Тендер за избор фирме која ће бити задужена за израду новог треба бити објављен послије љетне паузе у августу. Надам се да ћемо најкасније у октобру почети са реализацијом тог посла.

* ГЛАС: Какво ће на крају бити рјешење за локацију на којој је почела градња "Сити мол" и да ли је са инвеститорима пронађено рјешење за надокнаду новца који су већ уложили и резервну локацију за тржни центар?

СТАНАРЕВИЋ: Начелно је договорено са инвеститором да буде изграђена подземна гаража на три етаже. Још треба утврдити начин подјеле гаража, односно колико ће добити град. Изнад ће бити централно спомен-обиљежије палим борцима Војске РС и још неки објекти са зеленим површинама. До половине августа ће се знати тачно како ће изгледати простор изнад гаража. О замјенским локацијама за тржни центар преговарају градоначелник и инвеститор. Предложен је плац на Пасколиној циглани и вјерујем да ће инвеститор то прихватити, али то зависи од њиховог договора. До 1. августа ће кренути даља изградња гаража и коначно ћемо видјети почетак краја рупе.

* ГЛАС: Да ли сте радили модификације идејног рјешења за трг у непосредној близини који сте раније представили?

СТАНАРЕВИЋ: Желимо да добијемо рјешење које ће бити задовољавајуће за све. Усагласили смо да ће бити више зеленила него што је било у идејном рјешењу, остаје фонтана као симбол ријеке Врбас и биће више садржаја који симболишу град. Ако ствари на терену и у Градској управи буду напредовале као до сада могли  би имати обрисе тог централног подручја до краја овог мандата.

* ГЛАС: Да ли ће бити ангажован градски архитекта као што је био план и шта је алтернатива уколико тај план пропадне?

СТАНАРЕВИЋ: Град треба имати градског архитекту кога чека много посла. Било би добро да се што прије укључи поготово кад крене израда урбанистичког плана града у којој би он имао кључну улогу. Колико знам градоначелник константно преговара са архитектама. Разговарао је са градским архитектом Љубљане, али он због обавеза није могао прихватити градоначелникову понуду, а разговарао је и са архитектама из Загреба и Београда. Највећи проблем је што се ради о стручњацима који имају много пројекта и обавеза и који због тога не би били у могућности да посвете потребно вријеме Бањалуци.

* ГЛАС: Које су најважније капиталне инвестиције у реализацији и у плану у скорије вријеме?

СТАНАРЕВИЋ: Највећи пројекат у граду је изградња тржног центра "Делта сити" са 63.000 квадрата, вриједности 60 милиона евра и он ће граду на основу накнада донијети више од четири милиона КМ. Очекујем да ће њихова уплата бити средином септембра. Индиректна корист је што ће поред тог центра бити изграђена нова улица која спаја источни транзит са улицом Фране Супила и нови кружни ток. Инвеститор за изградњу "Сити мола" треба уплатити 1,7 милиона КМ на основу накнада за изградњу гаража. У најави је изградња и четири до пет стамбено-пословних објеката који би требали појединачно на основу накнада донијети између 700.000 и 800.000 КМ.

* ГЛАС: Какви су финансијски ефекти за градски буџет од убирања накнада за које је надлежно Ваше одјељење?

СТАНАРЕВИЋ: У првих пет мјесеци само имали изузетно пуњење буџета, више од пет милиона КМ, што је 61 одсто више него у истом периоду лани. Након тога је услиједио блажи пад, међутим, имамо велике пројекте који су почели и очекујемо већи прилив новца.

Грађевинске дозволе

* ГЛАС: Да ли је убрзана процедура за издавање грађевинских дозвола и колико у просјеку траје тај процес?

СТАНАРЕВИЋ: Ако добијемо потпуну документацију издавање дозволе траје најдуже три дана. Међутим, често имамо ситуације да добијемо непотпуне захтјеве који за собом потежу чекање док странка комплетира документацију. Од почетка године издато је 125 дозвола за изградњу кућа, стамбених зграда, производних погона и других објеката.

Не живим од политике

* ГЛАС: Кадар сте ДНС-а у којем је у посљедње вријеме било много потреса, а странку су напустили донедавни предсједник Скупштине града и још два одборника. Какав је Ваш статус у тим превирањима?

СТАНАРЕВИЋ: Жао ми је што се то издешавало у мојој странци и што смо као друга по јачини странка у граду са четири одборника остали са једним. Нисам превише укључен у збивања у странци, а ни лично ме не погађа да ли ћу бити директор у приватној фирми, пројектант или начелник у Градској управи. По професији сам грађевинац и трудићу се да најбоље могуће обављам свој посао и да будем најбољи. И овдје ћу се трудити да будем најбољи. Ако политика одлучи да ово мјесто треба припасти некој другој опцији радићу послове за које сам обучен на неком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана