Слободан Станаревић: Парк или трг у центру града?

Elta TV
Слободан Станаревић: Парк или трг у центру града?

Бањалука - Овим гестом смо жељели подстаћи јавност. Жељели смо видјети како ће реаговати на приједлог будућег изгледа центра града, рекао је за ЕЛТА телевизију вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење Града Бањалука – Слободан Станаревић осврнувши се на прво идејно рјешење будућег трга у центру града презентовано на савјетовању у Бањи Врућици.

„До краја сљедеће седмице имаћемо потписане Уговоре за израду све три ревизије регулационих планова у ужем градском језгру. То су уже градско подручје, Алеја Центар, и Центар запад. Према томе очекујемо да ће, наредне седмице почети израда ревизије тих регулационих планова.  Јавности је свакако најинтересантније подручје ужег центра града, односно парк или трг на потезу од паркића до предузећа Аутопутеви. Свјесни чињенице да и једно и друго недостаје у овом граду, упустили смо се у израду идејног рјешења."

Станаревић додаје да су он и градоначелник Радојичић имали конструктивну размјену мишљења на задату тему, те да је градоначелник опредјељења да на овој локацији треба градити парк, док су у надлежном Одјељњу мишљења да је ово идеална локација за изградњу трга.

„Ово рјешење које смо презентовали јесте иницијална каписла да би народ, односно јавност осјетила тај простор, и да би могли добити одговоре на нека питања. И све ово што се сада дешава на порталима, на друштвеним мрежама, је у функцији испитивања јавности, шта би у ствари они жељели. Мишљења су подијељена, и то је нормално", каже Станаревић у изјави за ЕЛТА телевизију.

Измјена регулационог плана могла би бити готова до краја године, додаје Станаревић истичући да ће сви приједлози, сугестије, као и мишљења стручне јавности, те ставови градских архитекти Љубљане и Београда, бити узети у обзир. 

„Оно око чега смо се градоначелник и ја усагласили у Теслићу, јесте да ова површина не смије бити празна. Прво, празна је досадна, па је скупа, јер морате исплатити земљиште власницима, а ако имате објекте около, можемо обезбиједити од уређења и ренте средства за изградњу будућег парка или трга."

Станаревић истиче да будући трг или парк мора да исприча причу Бањалуке. Да све треба да крене од Светислава Тисе Милосављевића, преко споменика борцима Војске Републике Српске, дијела за младе до приче коју исписује Врбас. Ријеч је о површини од око 28 000 квадратних метара, од којих је тек око 8 000 покривено објектима а на преосталом дијелу треба пажљиво осмислити и зелене површине и поплочани дио каже Станаревић. Све до израде коначног рјешења, неће бити познато колико ће радови на изградњи будућег парка или трга коштати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана