Слободан Гаврановић: У обнову уложено 4,5 милиона КМ

Сања Амиџић
Слободан Гаврановић: У обнову уложено 4,5 милиона КМ

Бањалука - Градска власт је у току прошле године за хитну санацију штете проузроковане поплавама и за новчану помоћ угроженим грађанима издвојила 4,5 милиона марака.

Рекао је ово јуче градоначелник Слободан Гаврановић на прес-конференцији поводом годишњице од катастрофалних поплава.

- Укупно процијењена штета од мајских и августовских поплава у граду је око 75 милиона марака, међутим, биће потребно од 100 до 200 милиона КМ да штета у потпуности буде санирана - казао је Гаврановић.

Он је додао да је на подручју града било поплављено око 2.260 домаћинстава, 330 привредних субјеката, уништене бројне саобраћајнице, водоводна и електромрежа те неколико мостова.

- Обновљена су два пјешачка моста у Рекавицама и Крминама, урађена је пројектна документација за мост код “Инцела”, за чију је изградњу из кредитних средстава Владе РС обезбијеђено 2,3 милиона марака - казао је Гаврановић.

Према његовим ријечима, на подручју града активно је још око 80 клизишта која угрожавају бројна домаћинства и путеве.

- Из новца који је обезбиједио УНДП након поплава обновљено је 100 стамбених објеката на подручју града, а у току је избор још 100 објеката, од 205 пријављених, чија ће санација бити финансирана из Развојног програма Уједињених нација - казао је Гаврановић и додао да ће из поменутог програма бити финансирана и санација клизишта у мјесној заједници Дракулић.

Гаврановић је рекао да је град од Фонда солидарности затражио помоћ за хитну санацију штете у износу од 13 милиона марака.

- Из Владе Републике Српске још нисмо добили одговор, али наредне седмице очекујемо састанак са представницима Владе РС и министарстава. Надамо се да ће ова средства бити одобрена како бисмо кренули у даљу процедуру санације - објаснио је први човјек града.

Како је рекао, један од главних пројеката за заштиту града од поплава је регулација корита ријеке Врбас, али и других ријека и потока у граду.

Станица на Малти

Аутобуско стајалиште код “Медицинске електронике” у јуну биће премјештено на зелену површину на Малти.

- Због саобраћајних гужви које се стварају код “Медицинске електронике” одлучили смо да станицу премјестимо из уже градске зоне. Нова локација је на Малти, јер тај простор одговара свим путницима да могу нормално доћи до града - рекао је Гаврановић.

Цивилна заштита

Обука чланова Цивилне заштите у мјесним заједницама је почела.

Шеф одсјека Цивилне заштите Жељко Катић је рекао да Цивилна заштита Бањалука има 1.100 чланова.

- У наредном периоду градска Цивилна заштита добиће нову опрему као што су одијела, чизме, чамци, вреће за пијесак и друго - казао је Катић. Он је додао да је задовољан одзивом грађана за чланство у Цивилној заштити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана