Слободан Гаврановић: Нема субвенција за дјецу богатих

Весна Поповић
Слободан Гаврановић: Нема субвенција за дјецу богатих

Бањалука - Имовинско стање родитеља биће пресудно за одлуку да ли ће град субвенционисати боравак неког дјетета у вртићу.

Ово је јуче изјавио градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић објашњавајући планове градских власти који предвиђају мијењање Одлуке о субвенционираним цијенама за кориснике услуга Центра за предшколско васпитање  и образовање.

Пред одборницима Скупштине града на сутрашњем засједању биће расправљано и о овој теми јер је Програмом за повећање прихода у буџету града планирана уштеда око 400.000 КМ кроз смањење издатака за боравак у вртићима.

- Субвенције неће бити укинуте свим корисницима, већ само оним којима реално нису потребне - рекао је Гаврановић.

Подсјетио је да је досадашња пракса била да град суфинансира дио трошкова за боравак дјеце у вртићима, без обзира на имовинско стање родитеља.

- То значи да су из буџета издвајана средства за субвенције дјеце оних родитеља који имају примања далеко већа од просјечних примања наших суграђана. Овим мјерама нису планирана укидања субвенција за дјецу чији  родитељи имају нижа примања, а посебно не оних који су слабијег материјалног стања. Биће израђена одлука којом би се ово питање ријешило на праведнији начин - прецизирао је Гаврановић.

Истакао је да се овим промјенама не ускраћује право на боравак у вртићима било којем дјетету.  

- Само ћемо водити рачуна које породице имају потребу за субвенцијом. На крају крајева, ово је био закључак Скупштине града још из 2010. године, а што менаџмет ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање није до сада спровео - рекао је Гаврановић.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић је рекао да било која мјера која иде на терет грађана није никаква мјера којом ће се спашавати буџет града. 

- Не слажем се са том мјером и тражићемо да се тај приједлог повуче - нагласио је Босанчић и додао да генерално  има примједбе на цијели Програм мјера за повећање прихода. 

Одборник ПДП-а Александар Золак је рекао да у буџету града нема довољно прихода те да смањењем издатака за субвенције  покушавају да смање расходе.

-  Градске власти користе сваку прилику да кажу како желе да ријеше проблем недостатка мјеста у вртићима. Отварају  нове који су нажалост празни јер немају новца за њихово опремање - рекао је Золак.

Градска управа тражила је од Центра за предшколско васпитање да достави износ који град потроши на субвенционисање. До сада је за једно дијете плаћано 165 марака. За друго дијете из једне породице које такође борави у вртићу плаћано је 70 одсто од цијене или 115,50 КМ. Боравак трећег, четвртог и сваког наредног малишана ако у исто вријеме похађају вртић је био бесплатан. 

Обавјештење

На вртићима је постављено обавјештење родитељима  чија  дјеца имају право на субвенције да морају до 31. марта доставити доказе да остварују та права. У питању су родитељи ратни војни инвалиди (РВИ) од прве до шесте категорије који су имали субвенције од 30 до 50 одсто. Доказе морају доставити и породице са троје или више дјеце која бесплатно бораве у вртићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана