Шљивовица, ћевапи и Врбас одушевили госте

Весна Поповић
Шљивовица, ћевапи и Врбас одушевили госте

Бањалука - Град је изузетно лијеп, чист, а људи су веома срдачни и гостољубиви. Туристички адути Бањалуке су нетакнута природна, храна, вјерски објекти и изузетни услови за авантуристички туризам. Заиста лијепе утиске пренијећемо читаоцима и туристичким оператерима у нашим земљама.

Ово је био готово јединствени став чланова Свјетске асоцијације туристичких новинара и писаца (ФИЈЕТ) из 25 земаља, јуче на одласку из града на Врбасу.

Они су у протеклих неколико дана осјетили све чари овдашње гастрономске понуде, упознали љепоте јединственог кањона и саме ријеке Врбас, возећи се рафтинг и дајак чамцима, богату културно-историјску разгледницу, али и све оно што Бањалука може да понуди туристима. Свако од њих је имао по неколико "фаворита" - за једне су то били ракија шљивовица и ћевапи, за друге трапист сир и змијањски вез, па чувене бањалучке алеје, крајишка љепотица Врбас, цркве и манастири…

- Заиста сам одушевљена оним што сам видјела, а посебно обичајима српске славе и гастрономијом коју су нам представили у Пискавици. Изузетно ме импресионирао и самостан у Трапистима, који би сатима могла да разгледам, али нисмо имали времена на претек. Бањалука има све адуте за љубитеље природе, који заиста могу да упознају крајеве у којима је она нетакнута. Иако се бојим воде, смогла сам снаге да се провозам дајак чамцем и то нећу никада заборавити. Имаћу шта да пренесем руском туристичком тржишту - рекла је Бјелорускиња Елена Арсенијевић, иначе "српска снајка".

Ништа мање импресиониран није био ни Румун Богдан Станћу.

- Ноћни живот је сјајан и човјек овдје може да се одлично проведе. Домаћа шљивовица и ћевапи су непревазиђени! Тако добре досад нигдје нисам пробао. У Врбасу, бистрој води и зеленилу, ноћном рафтингу, вожњи дајаком заиста сам уживао. О овим крајевима владале су предрасуде због рата, а када сам прошао Бањалуком, стекао сам потпуно другу слику - прелијеп град са људима европских манира. Те предрасуде ћу својим текстовима и разбити - казао је Станћу.

Утисци

Током упознавања града гости су обишли Музеј савремене умјетности, тврђаву Кастел, самостан "Марија Звијезда" и Хуманитарно удружење жена "Дуга". Посјетили су манастир Свети Илија и млинове на ријеци Крупи, етно-село Љубачке долине, манастир Гомионицу, етно-кућу у Пискавици.

- Посебно су били импресионирани народним јелима у Пискавици, гдје су пробали домаће уштипке и кајмак, пите, сарму и још много тога. Нису штедјели комплименте ни за змијањски вез, који су видјели у "Дуги" - рекао је Зоран Санковић из ТОБЛ-а, који је био водич гостима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана