Сликовнице донијеле прегршт осмијеха на лица малишане вртића Наша дјеца

Јован Шкрбић
Сликовнице донијеле прегршт осмијеха на лица малишане вртића Наша дјеца

Бањалука - Даривањем сликовница представници "Гласа Српске" усрећили су велики број дјеце која бораве у вртићима Центра за предшколско васпитање и образовање, а јуче су обишли и обданиште "Наша дјеца" и малишанима измамили осмијехе.

Након 22. сајма књиге, који је у организацији "Гласа Српске" одржан протеклог мјесеца, ова медијска кућа се радо сјетила дјеце која стичу предшколско искуство.

- "Глас" је и раније покушавао након сајма да скупи књиге прилагођене дјеци, па смо лани даровали штићеницима Дјечијег дома "Рада Врањешевић" велики број књига, а ове године смо се одлучили за Центар. Драго нам је што смо кроз разговор увидјели да ће сликовнице бити корисне за дјецу - рекла је руководилац Сајма књиге Петра Ивић.

Ни директорка Центра Јелена Куртиновић није крила задовољство, нагласивши значај који за дјецу, али и за васпитаче имају овакви гестови.

- Дар је користан за свакодневни рад и унапређење васпитно-образовног процеса ове установе. Васпитачи су добили комплете сликовница захваљујући којима ће малишани моћи да сазнају више о животињама и свакодневном окружењу. Васпитачи су креативни и ово ће бити изузетно дидактичко средство за квалитетнији рад - рекла је Куртиновићева.

Њена помоћница Мира Галић је, поред жеље да захвали "Гласу Српске", имала и поруку за родитеље.

- Вртић је прво мјесто и степеница гдје треба да дође ова књига, гдје се праве први кораци и сазнања о књизи и писаној ријечи. Да би дијете знало процијенити како да спозна свијет око себе, оно мора да чита и да прича, јер ће тако развијати говор и емоције, дакле социјалну свијест, што је кључ здравог функционисања. Зато, молим родитеље да узму дјецу у крило и прочитају им сликовницу, да разговарају с њима, а она ће им то вратити осмијехом и љубављу - казала је Галићева.

С обзиром на то да је у току Недјеља дјетета, Центар је организовао низ активности с циљем подстицања креативности, у оквиру којих су дјечије рукотворине 4. октобра красиле штандове на Тргу Крајине.

"Јежева кућица"

Представници Центра су изразили жељу да, због његове богате историје, буде саниран вртић "Јежева кућица".

- То је први вртић у ком се почело одвијати институционално бављење предшколством, датира из 1949. године и у веома је лошем стању. Мислимо да би било лијепо и племенито да град уложи новац у реконструкцију и доградњу објекта који би био својеврстан споменик и подсјетник институционалног бављења школством у Бањалуци - рекла је Куртиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана