Славни војвода добија свој кварт у Бањалуци

Милош Васиљевић
Славни војвода добија свој кварт у Бањалуци

Старчевица с више од 30.000 становника највеће је насеље не само у Бањалуци, него и у Српској, а због лакшег функционисања дио између Булевара Десанке Максимовић до Врбаса и од Ребровачке цркве до улице Мајке Југовића могао би постати посебна, 58. мјесна заједница у граду.

Иницијативу о њеном формирању покренуо је на посљедњем скупштинском засједању шеф Клуба одборника ПДП-а Драган Милановић, предложивши да понесе име славног српског војводе Степе Степановића, по којем је назван и булевар у том дијелу града.

Указао је на то да је насеље које сада припада МЗ Старчевица превелико и преоптерећено те да би и у функционалном и организационом смислу ова подјела била добра. Милановић је за “Глас” потврдио да би формирање нове мјесне заједнице било корисно из више разлога.

- Старчевица је с тренутним бројем становника функционално прерасла ниво мјесне заједнице. Насеље Степа Степановић је и територијално одвојено од горњег дијела Старчевице, иако формално дио уз Врбас је у оквиру те мјесне заједнице - рекао је Милановић.

Он додаје да ово насеље има све што треба да има једна мјесна заједница, а и више од тога. Уз све то, сматра Милановић, дошло је вријеме да се одужимо Степи Степановићу због свега што је урадио за Бањалуку и српски народ.

-  Имамо ту и симболички аспект, да се на неки начин одужимо војводи јер је Друга армија којом је он командовао ослободила Бањалуку 21. новембра 1918. године. Баш ту у насељу је и Булевар Степе Степановића, као једна од најдужих улица у граду. Ако прође ова иницијатива, планирамо и да правимо споменик Степи Степановићу у том насељу - рекао је Милановић, нагласивши да ће о овој иницијативи, која би се пред одборницима могла наћи већ на идућем засједању, бити анкетирани и мјештани.

Екипа “Гласа Српске” разговарала је с некима од њих, а идеја о формирању нове мјесне заједнице наишла је на одобравање.

Марко Живковић који у овом насељу живи девет година сматра да је идеја одлична, јер је управо Булевар Степе Степановића и прва асоцијација на тај дио града.

- Апсолутно подржавам ту иницијативу и мислим да је сјајна. Имамо овдје све, пошту, банке, угоститељске садржаје, школу и дворану. Уз то, треба размишљати како да се растерети и МЗ Старчевица - рекао је Живковић.

Његово мишљење дијели и Марија Илић, која каже да је ово најљепши дио града па би и назив нове мјесне заједице био оригиналан.

- Сви знамо шта је војвода Степа Степановић урадио за наш народ. Били бисмо почаствовани да се заиста тако и зове овај дио насеља - рекла је Илићева.

Општина

Одборник покрета “Бањалука зове” Саша Лазић, који је од 2011. до 2017. године био члан Савјета МЗ Старчевица, рекао је да су тада покретали иницијативу да Старчевица постане општина.

- Имамо само једну школу, немамо стадион ни пијацу, а скоро смо добили цркву. Апсурдно је да ова мјесна заједница има 30.000, а у Српској има општина са свега три до пет хиљада становника. Морамо размишљати дугорочно да Старчевица добије статус општине, али прво се мора усвојити урбанистички план, па да се види на колико општина би се град подијелио - рекао је Лазић  за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана