Славине на Мањачи суве већ данима: Воду купују у цистернама и доносе са извора

Маја Станојевић
Славине на Мањачи суве већ данима: Воду купују у цистернама и доносе са извора

БАЊАЛУКА - Откако су почеле несносне врућине, мјештани Мањаче немају воду за пиће, али ни за напајање стоке. Ситуација је критична у Вилусима, Горњим Павићима и Стричићима, гдје су славине суве данима, усљед високих температура, па се становници морају сналазити на разне начине како би дошли до воде.

 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Павићи Остоја Топић рекао је за “Глас Српске” да годинама траје њихова борба да добију воду на подручју читаве мјесне заједнице.

- У Горњим Павићима без воде је остало 14 домаћинстава, а у селу Вилуси који припадају МЗ Павићи, питку воду нема чак 50 домаћинстава. Указивали смо на овај проблем Градској управи, али још немамо повратну информацију када ће започети радови на цјевоводу бити настављени - истакао је Топић.

Према његовим ријечима, становници се жале да је стање неиздрживо и да се сналазе како знају и умију.

- Људи у већини случајева наруче цистерне воде, а воду за напајање стоке узимају са оближњих извора, па је носе у кантама и на тракторима - казао је Топић. 

Предсједник Савјета МЗ Стричићи Раде Божић рекао је да на овом подручју 20 одсто становништва нема питку воду.

- Куће на овом подручју су доста разбацане, па није ни исплативо да се доводе прикључци за воду - рекао је Божић.

Додао је да је највећи проблем чиме напојити бројну стоку.

- Градска управа још није одобрила средства за чишћење појилишта за стоку. Мјештани се сналазе, купе кишницу која ствара баре и мала језерца - истакао је Божић.

Из “Водовода” данима апелују на Бањалучане да рационално троше воду како би се очувао систем водоснабдијевања.

Како су истакли, усљед високих температура забиљежених протеклих дана, дошло је до енормне потрошње воде, а према информацијама из Хидрометеоролошког завода Републике Српске временски услови у наредним данима биће изузетно неповољни и температуре ће се кретати до 40 Ц.

- С циљем да се омогући редовно и уредно водоснабдијевање, потребно је да се сви потрошачи суздрже од прекомјерне потрошње воде, те да је користе искључиво за основне дневне потребе - поручили су из “Водовода”.

Приградска насеља

“Водовод” је посебан апел за потрошњу воде упутио домаћинствима у приградским насељима јер се у противном може угрозити комплетан систем водоснабдијевања.

- У циљу да омогућимо редовно и уредно водоснабдијевање апелујемо на насеља Туњице, Шарговац, Дракулић, Мотике, Драгочај, Лазарево, Залужани, Трн, Пријаковци, Пријечани и Чесма  да рационално троше воду - саопштили су из “Водовода”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана