Уживање у сладоледу без страха

Александар Стојановић
Уживање у сладоледу без страха

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске и Ветеринарски институт “Др Васо Бутозан” потврдили су да су исправни сви узорци сладоледа, које су градски инспектори, у оквиру контроле лако кварљивих намирница, узели код девет привредних субјеката који се баве продајом ове посластице.

Како је потврђено из Одјељења за инспекцијске послове, ријеч је о редовним контролама сладоледа с обзиром на то да је повећана потрошња ове посластице у љетњим мјесецима.

- Као и сваке године, у овом периоду, узети су узорци због провјере здравствене исправности и то код привредних субјеката који припремају и продају сладолед ван својих пословних просторија - кажу у Одјељењу за инспекцијске послове.

Уз контролу сладоледа, градски инспектори редовно обављају и контроле субјеката који се баве припремом и продајом хране.

- С обзиром на то да се налазимо у љетњем периоду, приоритет је контрола лако кварљивих намирница, меса и месних прерађевина, млијека и млијечних производа, те посластица - кажу у инспекцији.

У редовним контролама, инспектори контролишу санитарно-хигијенске услове просторија, уређаја и опреме у којима се припрема, чува и прометује храна. Такође се контролише и спровођење превентивних мјера за спречавање настанка и ширења заразних болести, као и спровођење чишћења и хемијске дезинфекције по плану одржавања хигијене.

- У складу са епидемиолошким препорукама, на терену се посебно контролише да ли сви радници који раде на припреми и продаји хране носе прописану заштитну опрему - кажу из Одјељења за инспекцијске послове.

Из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља кажу да нису имали пријаве тровања храном ове године.

- На високим температурама, у љетњем периоду, храна је погодно тло за развој микроорганизама. Када се микроорганизми нађу у повољним условима, омогућавају да се они веома брзо размножавају. Једна бактерија, када се на нађе под повољним условима, у року од само седам сати, може формирати нових два милиона бактерија. У случају да грађани посумњају на тровање храна, треба одмах да се јаве љекару - истакли су из Дома здравља.

 Симптоми

Тровање храном настаје у периоду од једног до 36 сати од конзумирања хране контаминиране бактеријама, вирусима, паразитима или токсинима.

- Тровање се огледа појавом једног или више симптома као што су мучнина, повраћање, болови у стомаку, пролив, главобоља и малаксалост и симптоми трају од једног до седам дана - истакли су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана