Слабије интересовање студената за сезонске послове: Понуда добра, али нема ко да ради

Милош Васиљевић
Слабије интересовање студената за сезонске послове: Понуда добра, али нема ко да ради

БАЊАЛУКА - Кад заврше испитни рокови, студенти преко омладинских задруга траже посао на дневницу како би зарадили џепарац, али се заинтересованост смањује из године у годину. Послодавци нуде више послова него што то има заинтересованих студената, а сатница износи од пет до седам марака.

Зима је период када је најмање интересовање студената, јер су на одмору, славе или спремају испите. Уз то, све је мање студената па се дешава да има посла, али нема ко да ради.

Потврдио је ово за “Глас Српске” директор Омладинске задруге “КАБ” Иво Туркеш те додао да се смањило интересовање у односу на претходне године, посебно студената који нису из Бањалуке.

- Такође, мање су заинтересовани и студенти са приватних факултета који су раније били више заинтересовани да зараде новац на овај начин и поправе буџет. Имамо доста интересовања од послодаваца, али тешко је наћи раднике, а посебно студенте. Доста тога се промијенило, а уписна политика диктира темпо уз лошије интересовање - рекао је Туркеш.

Према његовим ријечима, тек након испитних рокова јавља се нешто више студената.

 - Прошле године је сатница била пет марака, сада студенти хоће бар шест или седам марака, због инфлације и поскупљења. То су најчешће послови око селидби, архивирања и слично. Они морају да избалансирају обавезе и рад, њима одговара да раде дан-два, док послодавцима најчешће требају радници на пет или више дана - рекао је Туркеш. Додао је да су студенткиње обично заинтересоване за послове као што је обављање анкета.

Представник бањалучких студената Марко Ћурко рекао је за “Глас Српске” да студенти користе паузе између колоквијума и испита како би на дневницу зарадили новац.

-  У данашње вријеме, свака зарађена марка добро дође. Знам доста пријатеља који то раде и који паметно утроше новац на неко путовање. Млади људи се боре, а они одговорни ускладе све обавезе тако да не трпи ни индекс - рекао је Ћурко, додавши да на овај начин олакшавају финансије и родитељима.

Студент четврте године Факултета политичких наука Милош Вељанчић казао је за “Глас Српске” да је од новембра прошле године преко КАБ-а нашао посао.

 - Радим седам сати дневно у м:тел-у, с тим да имам два слободна дана. Најчешће је то викенд, мада не нужно. Све до овог мјесеца дневница је била, три и по марке што је било стварно мало. Од 1. фебруара сатница је пет марака, што је колико-толико подношљиво и пристојно - рекао је Вељанчић нагласивши да је ово прелазно рјешење док не дође до дипломе академца када ће тражити посао у струци.

Море

Требињац Синиша Марић већ три године, колико је на студијама, повремено ради послове на дневницу како би зарадио џепарац.

- Највише радим прије љетне паузе, јер прикупим нешто новца за море са друштвом.  То су у принципу најчешће физички послови, али дневница од 40 до 50 марака добро ми дође, јер пара никад доста, а посебно када сте студент - рекао је Марић за “Глас”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана