Слаб интерес кафеџија за продужено радно вријеме

Весна Поповић
Слаб интерес кафеџија за продужено радно вријеме

Бањалука - Одјељење за привреду још није примило ниједан захтјев власника угоститељских објеката у граду за издавање сагласности која ће омогућити продужено радно вријеме, иако је Скупштина града у децембру прошле године усвојила одлуку која то омогућава угоститељима.

Потврдили су то у овом одјељењу и додали да су у претходном  периоду власници угоститељских објеката углавном тражили информације о условима које морају испунити да би добили сагласност за продужени рад. 

- Закључком градоначелника од 15. децембра до 15. јануара  угоститељски објекти су због празника могли радити дуже, тако да се у наредном периоду очекују захтјеви - казали су у овом одјељењу.

Одлуком Скупштине града сви угоститељски објекти, осим оних који су смјештени у стамбеним зградама колективног становања, могу добити одобрење за продужени рад и то на период од једног до шест мјесеци уз плаћање таксе. 

- По истеку рјешења о продуженом радном времену угоститељ може поднијети нови захтјев уколико се за вријеме рада у продуженом радном времену придржавао свих критеријума који су дефинисани овим одлуком. Ако се утврди да није, тај угоститељ не може подносити нови захтјев за продужено радно вријеме у наредних шест мјесеци - наведено је у измјенама и допунама одлуке о одређивању радног времена угоститељским објектима на подручју града.

Салони који се баве организацијом прослава матурских забава, јубиларних прослава, рођендана и других сличних догађаја затвореног типа, могу затражити дуже радно вријеме само за тај дан када се прославе одржавају. 

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић рекао је да је до пред крај фебруара увијек затишје у угоститељству и да је то разлог због којег нико није тражио продужење радног времена.

- У јануару је било пуно празника, радило се и дан и ноћ и није било потребе да се тражи продужење. Сада су људи углавном на одморима и одсутни, али сам сигуран да ће одлука којом се дозвољава дуже радно вријеме заживјети и да ће велики број угоститеља тражити да дуже ради - казао је Татић.

Сматра да висина такси које угоститељи треба да плате за добијање сагласности да дуже раде није разлог за тренутни  недостатак интересовања.

- Ко буде имао интерес, радиће дуже и платиће граду потребне таксе за то. Важно је да се кроз редовне контроле градске инспекције и комуналне полиције контролише да нема злоупотребе и да се поштује одређено радно вријеме и да се не ремети јавни ред и мир - казао је Татић.

Од седам до 23 часа

Тренутно радно вријеме кафића и ресторана је од седам до 23 часа радним данима, а викендом од седам до 24 часа. Угоститељски објекти са знаком квалитета "златна кашика" радним данима раде од седам до 24 часа, а викендом један сат дуже. Ноћни клубови могу радити од 19 до два часа радним данима, а викендом сат дуже. Радно вријеме салона за посебне прилике је од седам до три часа.

Таксе

Таксе које морају платити угоститељи за одобравање продуженог радног времена:

а) свадбени салони и слично

за 1 дан .............................................................................20 КМ

б) кафићи, клубови, ресторани и слично

- за мјесец ....................................................................... 350 КМ

- за 2 мјесеца.......................................................................700 КМ

- за 3 мјесеца .................................................................... 1.000 КМ

- за 4 мјесеца .................................................................... 1.300 КМ

- за 5 мјесеци .....................................................................1.600 КМ

- за 6 мјесеци .................................................................... 1.800 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана