Скупштинскa већинa: Станивуковић да исплати накнаде породиљама како је и предвиђено

Срна
Скупштинскa већинa: Станивуковић да исплати накнаде породиљама како је и предвиђено

БАНЈАЛУКА - Клубови скупштинске већине у граду Бањалука позвали су градоначелника Драшка Станивуковића да исплати свим породиљама накнаде како је предвиђено овогодишњим градским буџетом.

Клубови ових странака оцијенили су непрецизним данашње најаве Станивуковића о исплати породиљских накнада, као и да није примјерено да се оваквој теми обмањује јавност, па чак и злоупотријебе породиље и дефинисане политике.

“Клубови скупштинске већине у граду Бањалука сматрају да мајке и њихова тек рођена ђеца не треба да буду дио ничијих, па ни играрија градоначелника Станивуковића и предмет манипулација”, наведено је у саопштењу клубова СНСД, ДЕМОС, УС, СП и независног одборника Саше Чудића.

У саопштењу је наведено да “овакво обраћање мајкама и замјену теза сматрају крајње лицемјерним”.

“Напомињемо и подсјећамо градоначелника да су у буџету Града за ову годину планирана средства управо за све мајке које роде дијете у овој години и да до сада нити једној мајки није исплатио ни марку, само зато што је то био амандман скупштинске већине”, наведено је у саопштењу.

Умјесто да реализује буџет који је усвојен још 15. априла, наводе из скупштинске већине, Станивуковић се служио свим политичким и другим средствима како би оспорио исплате које њему нису по вољи.

“Више пута смо истицали да нећемо одустати од наших амандмана, између осталог од амандмана у вези са подршком породиљама за свако новорођено дијете. Весели нас чињеница да, уколико је наше ставове коначно прихватила и Градска управа, онда можемо приступити реализацији ове племените идеје како је дефинисано усвојеним буџетом за ову годину”, наведено је у саопштењу.

Из скупштинске већине се надају да ова идеја неће више бити предмет полемика и опструкције Градске управе.

“Увјерени смо да ћемо оваквим политикама доћи до крајњег циља, а то је да не будемо друштво у којем има више бака и дека него ђеце”, наведено је у саопштењу.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на скупу “Породична шетња” је најавио да ће град свим породиљама у овој години за прво и за друго дијете дати 250 КМ за дан рођења и када наврши прву годину још толико, односно укупно 500 КМ.

Станивуковић је рекао да је за рођење трећег ђетета и за његов рођендан тај износ 350 КМ, односно укупно 700 КМ, док ће за четворо, пето или шесто дијете мајке добити 1.000 КМ за дан рођења и исто толико за први рођендан.

Он је рекао да су то значајне ствари и да ће овим демографским подршкама бити обухваћено око 2.000 породица, а град ће издвојити 1,2 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана