Скупштина усвојила ново задужење града: Кредитом крпе рупе

Весна Поповић
Скупштина усвојила ново задужење града: Кредитом крпе рупе

Бањалука - Град ће се кредитно задужити за три милиона КМ како би била одржана текућа ликвидност буџета града. Кредит је увршћен у нацрт ребаланса буџета који је са 128,2 увећан на 138,9 милиона КМ.

Тако су на јучерашњој сједници Скупштине града одлучили одборници са 18 за и седам уздржаних гласова. Документ о ребалансу буџета упућен је на јавну расправу, а потом ће коначну ријеч дати Скупштина 6. јула.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да кредит треба да замијени приходе који су били планирани, а који не могу бити наплаћени у овој години.

- Продали смо дио имовине, гаража и пословних простора, али је један број купаца то платио обвезницама. Оне неће сада стићи на наплату. Не желимо да угрозимо текућу ликвидност и зато смо узели кредит - казао је Гаврановић.

Објаснио је да је, осим овог кредита, у нацрт ребаланса увршћен и суфицит од око 5,2 милиона КМ.

- Суфицит је распоређен тако да 200.000 КМ иде Центру за развој и унапређење села, 300.000 КМ за пројекте комуналне инфраструктуре, а око 1,5 милиона КМ на опремање Цивилне заштите - казао је Гаврановић.

Прихваћена је и информација о пословању Завода за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) уз закључак да мора ићи у реконструкцију како би била избјегнута пропаст овог акционарског друштва.

- Ситуација у ЗИБЛ-у је катастрофална. Због тужби радника блокиран му је рачун па је могуће да оде и у стечај. Могућ је спас уз кредит чији је град гарант од 1,8 милиона КМ, али уз тај новац ЗИБЛ мора ићи и у реконструкцију - казао је Гаврановић.

Подржана је и информација о финансијском пословању Центра за предшколско васпитање и образовање. Одборници владајуће коалиције СНСД-СП-ДНС сматрају да треба направити пресјек стања које је оставило прошло руководство, док је опозицију више интересовало у којој је фази спровођење закључка Скупштине града који налаже да буде спроведен транспарентан упис дјеце. Обје стране су се сложиле да је апсурдно да та установа има три помоћника директора.

Захтјев Чајића

Одборник СНСД-а Душан Чајић тражио је одговор на питање ко је дозволио асфалтирање пута и приватног паркинга на путу према Чокорским пољима.

- Проневјерено је 250.000 КМ, јер је пут асфалтиран без одлуке града, мимо програма и без тендера. То треба да испитају инспекција и тужилаштво - додао је Чајић.

Вртићи

Директор градских вртића Јелена Куртиновић изјавила је да је израда правилника о упису дјеце у завршној фази.

- Један од критеријума биће запосленост родитеља те да ли су самохрани или припадају категорији РВИ. Сви захтјеви ће добити свој број и шифру и то ће бити постављено и на интернет страници и на огласној табли, тако да ће родитељи моћи у свако доба видјети који су на реду чекања. Комисија ће једном мјесечно разматрати упис - рекла је Куртиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана