Скупштина града усвојила одлуку о новом задужењу

Весна Поповић
Скупштина града усвојила одлуку о новом задужењу

Бањалука - Одборници Скупштине града усвојили су на јучерашњем засједању одлуку о новом кредитном задужењу града од 3,5 милиона КМ.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да тим новцем желе обезбиједити редовно функционисање градских институција.

- Подизање краткорочног кредита је било неопходно као интервентна мјера, јер имамо евидентан пад прихода буџетских средстава од шест милиона КМ. Исто тако проблем представља и финансирање одређених обавеза због тога што је Влада РС обавезе према граду испунила обвезницама вриједним пет милиона КМ које нису готовина - објаснио је Гаврановић.

Нагласио је да су интерни приходи од такса, наплате паркинга драстично повећани, али они су безначајни у укупној структури буџета.

- Нама умјесто 40 милиона КМ, које имамо сада од ПДВ-а, треба бар 65 милиона КМ или као што смо некада имали 80 милиона КМ - рекао је Гаврановић.

Додао је да је град за двије године отплатио 120 милиона КМ кредита те да остаје још 118 милиона КМ.

- Да би биле реализоване веће инвестиције у граду потребно је подићи кредит од 30 до 50 милиона, а то тренутно није могуће - навео је Гаврановић.

Најавио је да ће данас у скупштинску процедуру упутити нацрт ребаланса буџета града којим је предложено умањење за око четири милиона КМ. Тако би умјесто досадашњих 120,8 милиона буџет износио 116,8 милиона КМ.

Потврдио је да је предложено и умањење расхода за плате запослених у јавној управи на нивоу града од 36,8 милиона КМ за око 150.000 КМ.

Коментаришући наводе опозиције да овај кредит не би био потребан да је град од републике добио више новца за санацију штете од прошлогодишњих поплава Гаврановић је рекао да није задовољан износом новца који је добио град по овом основу.

- Разговарао сам са представницима Владе РС о том питању и негодовао што је Бањалука на ниском нивоу у погледу активирања новца на радовима санације инфраструктуре. Не могу да приговорим Влади РС што је дјеловала по приоритетима, али видим проблем да у будућем периоду Бањалуци не буде дозначаван новац - рекао је Гаврановић и додао да је према грубој процјени, граду потребно 150 милиона КМ за санацију свих посљедица поплава.

Одборници ДНС-а били су суздржани у гласању за одлуку о додатном кредитном задужењу.

- Нисмо добили објашњење колико је пуњење буџета и за шта ће тачно бити искоришћен новац од овог кредита - рекао је одборник ДНС-а Ненад Шибаревић.

Пут

Коментаришући наводе појединих одборника да је на градилишту зграде "Гранд трејда" изграђен приступни пут мимо регулационог плана, Слободан Гаврановић је рекао да се ради о привременом рјешењу.

- Нереалан је постојећи регулациони план који предвиђа четири саобраћајне траке од којих једна нигдје не води. Трајни прилаз би требало да буде из улице Вука Караџића - казао је Гаврановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана