Скупштина града у уторак о субвенцијама за јавни превоз

Срна
Скупштина града у уторак о субвенцијама за јавни превоз

БАЊАЛУКА - Скупштина града Бањалука расправљаће на сједници у утрорак, 6. октобра, о додијели 450.000 КМ субвенција привредним субјектима који врше јавни превоз путника на подручју града да би превазишли негативне посљедице изазване епидемијом вируса корона.

У образложењу одлуке је наведено да су смањење привредних активности, апеловање да се јавни превоз мање користи због могућности ширења вируса, те мања мобилност на подручју града утицали на знатно смањење броја путника у јавном превозу.

Према тој одлуци, град Бањалука субвенционисаће јавни превоз да би се одржао садашњи редовни ред вожње у градском и приградском превозу путника.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је Срни да је редовни ред вожње у градском превозу враћен 31. августа, али је број путника јако мали, али да, изузев ђака и мањег броја радника, готово нема осталих путника.

Он је додао да су превозници који обављају градски и приградски превоз већ послије седам дана одвијања редовног реда вожње затражили да се број полазака и линија редукује за 50 одсто или да се обезбиједе додатна финансијска средства зато што је одржавање оваквог јавног превоза потпуно финансијски неодрживо за њих као превознике.

"Послије неколико седмица разговора са превозницима одлучено је да се обезбиједе субвенције за превоз", напоменуо је Радојичић.

Он је додао да су за ванредну сједницу предложене двије одлуке које ће омогућити субвенцију у износу од 450.000 КМ за одржавање јавног превоза са постојећим бројем линија и фреквенцијом, до краја године.

Допуном одлуке о подршци привредним субјектима, која ће се такође наћи на ванредном шестом засједању, додатно ће бити продужена субвенција комуналне таксе до краја године оним субјектима којима је забрањен рад.

Одборници би требало да размотре и одлуке о доношењу Акционог плана "Зелени град", о братимљењу Београда и Бањалуке и одлуку којом би се пољопривредно земљиште површине 9.903 метара квадратних у насељу Дервиши, које је власништво града уступило по пројекту "Оснаживање и опоравак особа са инвалидитетом и других рањивих категорија".

Сједница ће бити одржана уз поштовање свих епидемиолошких мјера у Банском двору са почетком у 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана