Скупштина града расправљала о Топлани: Обезбиједити уредан завршетак гријне сезоне

Весна Поповић
Скупштина града расправљала о Топлани: Обезбиједити уредан завршетак гријне сезоне

Бањалука - Скупштина града тражи да, у складу са Законом о комуналним дјелатностима, буде обезбијеђен уредан завршетак гријне сезоне 2016/17, без прекида гријања за кориснике услуга "Топлане", и да град пружи сву неопходну подршку како би овај задатак био извршен.

Ово је закључено јуче у наставку шесте сједнице Скупштине града. Градоначелник Игор Радојичић добио је сагласност да преговара о модалитетима који ће омогућити "Топлани" да склопи уговор о набавци додатних количина енергента које су неопходне до краја сезоне, а не као што је раније било предложено у износу до 3,5 милиона КМ.

- "Топлана" није обезбиједила довољно мазута и ова сагласност би требало да омогући да се обезбиједе потребне количине енергента - рекао је Радојичић.

Одборници су усвојили модалитете реструктурирања "Топлане".

- Неопходно је одмах приступити доношењу одлуке о системском рјешењу проблема даљинског гријања како би то било оперативно за наредну сезону. Приоритети су концесија, закуп, јавно-приватно партнерство, робни кредит и стратешко партнерство - навео је Радојичић.

Закључено је да се не одбаци у цијелости аранжман са ЕБРД-ом, али да он има двије велике мане.

- Повећање гаранција "Топлани" са 20 на 65 милиона КМ угрозило би буџет, а питање је да ли би систем који би створио ЕБРД био одржив јер би и даље у употреби био мазут - казао је Радојичић.

Додао је да сваки модалитет има предности и мане.

- Јасно је да треба градити ново постројење, увести умјесто мазута дрво, али највећи проблем представљају инвестиције, које износе око 20 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Истакао је да се након истраживања овог проблема показало да ниједна инвеститор није заинтересован да уђе у "Топлану", која је дужна више од 85 милиона КМ.

- Говоримо о новој инвестицији, новом објекту, али то не значи да би стари систем отишао у стечај. Морали бисмо преговарати о финансијском реструктурирању у зависности од тога у којем дијелу бисмо користили мазут - рекао је Радојичић.

Одборници опозиције сматрају да су предложена рјешења о реструктурирању "Топлане" лоша, а већина би се одлучила за робни кредит.

- Уговор са "Идеал компанијом" о позајмици мазута није добар. Он је незаконит јер испоручују мазут који има до три одсто сумпора, а закон каже да може имати до један одсто - казао је Мирошљевић.

Радојичић је рекао да му је жао што поједини одборници лобирају за неке фирме.

Смијенити руководство

Одборници НДП-а позвали су градоначелника Игора Радојичића да смијени руководство градске "Топлане" због катастрофалног стања у том предузећу.

Упућен је и захтјев да "Топлана" знатно умањи рачуне грађанима у свим дијеловима града у којима је гријање било на незадовољавајућем нивоу.

- "Топлана"стално води процесе утјеривања дугова и отимања личне имовине грађана због неплаћених рачуна, али истовремено не сноси никакву одговорност за лоше гријање и смрзавање грађана - казали су у НДП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана