Скупштина града Бањалука усвојила сет мјера за подршку привреди

Срна
Скупштина града Бањалука усвојила сет мјера за подршку привреди

БАЊАЛУКА - Скупштина града Бањалука одобрила је данас пакет економских мјера које ће омогућити пољопривредницима, закупцима, пословним субјектима и предузетницима да се већ од идуће седмице могу обратити граду са захтјевима за одређене субвенције и олакшице, саопштио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Након ванредне сједнице Скупштине града, Радојичић је рекао да је град Бањалука донио сет од 13 одлука које ће сутра бити објављене у "Службеном гласнику", а идуће седмице ће већ бити на снази, чиме ће бити омогућено објављивање јавног позива на који субјекти могу да се јаве.

- Донесена је одлука о додјели субвенције пословним субјектима за двије намјене - једна за плаћање комуналне таксе за коју сви субјекти којима је рад забрањен имају право на субвенцију од 100 одсто за три мјесеца, а субјекти којима је рад ограничен или отежан на 50 одсто олакшања за три мјесеца - истакао је Радојичић.

Он је навео да је то први сет од 13 мјера Града Бањалука, у износу, према процјенама, до 3,5 милиона КМ намијењених за саме грађане, закупце, пословне субјекте и пољопривреднике, док је за реструктурисање градског буџета и јавних финансија предвиђено до 6,5 милиона марака.

Радојичић је рекао да ће ова средства бити расположива идуће седмице, те да ће град Бањалука ући у припрему наредних мјера, када се буде видио излазак из ове кризе изазване епидемијом вируса корона.

Он је истакао да се друга субвенција односи на угоститељство, киоске и мале предузетнике којима се, ако је забрањен рад, додјељује 100 одсто субвенција за три мјесеца, а уколико им је рад ограничен или отежан додјељује се субвенција од 50 одсто.

- Процијењена вриједност овог програма је око 830.000 КМ - истакао је Радојичић.

Он је навео да се три одлуке односе на пољопривреду и село, истичући да Центар за развој пољопривреде и села, преко којег се спроводи програм субвенција, преусмјерава средства у износу од милион КМ на подстицаје прољетне сјетве и биљне производње.

Радојичић је појаснио да се 585.000 КМ усмјерава ка прољетној сјетви, пластеничкој и биљној производњи, а нешто мањи износ ка анималној производњи и набавци пољопривредне механизације.

- Идуће седмице биће на располагању правилник по коме ће се пољопривредни произвођачи моћи пријављивати, а за оне који су се већ до сада пријавили за пакете сјемена и одређеног материјала биће омогућено да, сви који испуњавају услове, добију пакет или новчану противвриједност - појаснио је Радојичић.

Он је рекао да је 450 пакета обезбијеђено од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а за све остале који су остали испод црте биће обезбијеђен новчани еквивалент за набавку тог или сличног пакета.

- Од идуће седмице субјекти који имају одређене дугове према граду, споразуме и уговоре о отплати, моћи ће се обратити за мораторијум у износу до шест мјесеци у коме се неће обрачунавати камата, а читав рок ће бити продужен за шест мјесеци - рекао је Радојичић.

Он је додао да се сви закупци који се налазе у пословним просторима Града под посебним условима - сва удружења, клубови, асоцијације и савези, те комерцијални закупци којима је дјелатност забрањена, ослобађају закупа у потпуности за три мјесеца, а закупци којима је дјелатност ограничена ослобађају се закупа за два мјесеца.

Радојичић је рекао да је Скупштина града Бањалука установила и посебан Фонд са износом од 500.000 КМ са којим ће се интервенисати за плаћање камата оним субјектима који морају подићи кредите.

- Ако неки предузетник мора подићи кредит од 30.000 КМ, град Бањалука ће у потпуности отплаћивати камату за њега у року од три године са камтном стопом до 3,5 одсто за кредите до 50.000 КМ - појаснио је Радојичић.

Он је рекао да обезбијеђених 500.000 КМ довољно је да покрије пласман кредита од 10 милиона КМ, а уколико буде већег интереса, град ће то да прати.

- Јавни позив за мораторијум на отплату дуга трајаће до 30. јуна, док ће мораторијум за остале субвенције трајати до 31. децембра, али ће се рјешавати и одобравати на мјесечном нивоу - рекао је Радојичић.

Он је навео и да је закупцима јавних површина, оглашивачима у граду Бањалука продужен закуп до даљег, те донијета одлука о опросту за три мјесеца ове године.

- Град са двије одлуке улази у реструктурисање својих финансија јер имамо значајан пад јавних прихода. Идемо на приједлог према конзорцијуму банака за мораторијум за отплату градског дуга и то главнице у периоду шест мјесеци чиме би се могло уштедјети до 2,6 милиона КМ у овој години - рекао је Радојичић.

Он је додао да ће град Бањалука преговарати са Европском банком за обнову и развој око додатних до два милиона евра за капиталне пројекте који су у току или су планаирани у овој години, како би се извор средстава из буџета супституисао средствима из аранжмана са овом банком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана