Скупштина града Бањалука: Превозницима додатна субвенција од 450.000 КМ

Срна
Скупштина града Бањалука: Превозницима додатна субвенција од 450.000 КМ

БАЊАЛУКА- Одборници Скупштине града Бањалука прихватили су на данашњој ванредној сједници одлуку о додјели 450.000 КМ субвенција привредним субјектима који врше јавни превоз путника на подручју града да би превазишли негативне посљедице изазване епидемијом вируса корона до краја године.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је новинарима након сједнице да је, након што је 31. августа градски превоз у Бањалуци враћен у нормалан ред вожње након петомјесечне паузе, број путника значајно смањен и да је за 40 одсто мања продаја мјесечних карата у односу на прошлу годину.

Радојичић је рекао да су превозници у озбиљним финансијским потешкоћама како организовати превоз.

"Одлучили смо да нередукујемо даље превоз да не би оштетили ниједног ђака, радника, грађанина који би требало да користи нормални ред вожње и због тога је данас одобрена додатна субвенција за одржавање градског превоза до краја године од 450.000 КМ", рекао је Радојичић.

Он је додао да је градски парламент усвојио и Акциони план "Зелени град", стратешки документ којим Бањалука улази у круг од неких четрдесетак европских градова који имају сличне документе, а обухвата врло широк спектар питања снабдјевања водом, третман отпадних вода, чврстог отпада, енергетске ефикасности и саобраћаја.

Радојичић је додао да Акциони план "Зелени град" садржи терминске и финансијске планове и приоритете шта треба предузимати како би у интервалу предвиђеном од 10 година Бањалука значајно унаприједила животну средину, побољашала саобраћај, квалитет воде и ваздуха и ријешила питања отпадних вода, побољашала зелену инфраструктуру и све оно што чини квалите живота у ширем смислу ријечи.

Скупштина града Бањалука данас је усвојила и повељу о братимљењу са градом Београдом, која ће, како је оцијенио Радојичић, подићи односе Бањалуке и Београда на виши ниво.

Он је истакао да свестрана сарадња постоји већ дуго и да је, прије свега, људска, пријатељска, породична, али и привредна, трговинска, спортска и свака друга.

"На овај начин формализујемо односе два града и очекујем у најскорије вријеме имамо и формалан потпис повеље о братимљењу града Београда и Бањалуке", закључио је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да је иза градског парламента 41 редовна и шест ванредних сједница и да је било више од 2.000 разних материјала.

Осврћући се на Акциони план "Зелени град", који је рађен у посљедње двије године, Талић је рекао да је ријеч о наставку реализације Стратегије развоја града Бањалука за наредних 10 година.

"Завршавамо овај мандатни период са реализацијом оних битних стратешких праваца. Одредили смо неке нове правце и ударили темеље за нови развој Бањалуке за наредни временски период", рекао је Талић.

Опозиција сматра да превозницима треба помоћи, али да се новац сигурно могао наћи на другој ставци у буџету града, а не са ставке која је била намијењена помоћи привредницима да превазиђу проблеме у којима су се нашли.

Одборник покрета "Бањалука зове" Мирна Савић Бањац рекла је новинарима да превозницима треба помоћи, али не на штету малих привредника.

"Град Бањалука није требало да узме новац који је био намијењен за помоћ привреди и преусмјерити га за субвенције превозницима", рекла је она и додала да се привредници, а поготово занатлије и мали предузетници, налазе у лошем стању.

У Бањалуци од 2014. године грађане превози седам предузећа и то "Аутопревоз", "Бочац турс", "Централ компани", "Павловић турс", "Рале турс", "Жак турс" и "Алдемо турс", на пет група линија и тај уговор је на снази до краја децембра. Скупштина Града Бањалука је на ванредној сједници одобрила додатну субвенцију превозницима због негативних ефеката епидемије.
- Градски превоз се мора одржати у редовном капацитету због свих ђака, радника и других грађана", написао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић на свом Фацеббок налогу.

Скупштина Града Бањалука усвојила је Акциони план Зеленог града - стратешки документ активности на унапређењу квалитета воде, ваздуха, земљишта, третмана отпадних вода и чврстог отпада, побољшања саобраћаја и енергетске ефикасности.

Подржано је званично братимљење Бањалуке и Београда.

Скупштина је донијела одлуку о активирању дијела градског пољопривредног земљишта за пројекат пољопривредне производње за инвалидна лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана