Скраћеним путем до докумената

Весна Поповић
Скраћеним путем до докумената

Бањалука - Изградња, обнова и опремање 16 мјесних канцеларија, уз електронско увезивање са централном базом матичних евиденција, олакшали су грађанима пут до докумената, овјера и извода из матичних књига. Истовремено, оне су утицале на смањење гужви у пријемној канцеларији Градске управе.

Рекао је ово начелник Одјељења за општу управу Славко Танасић и додао да је овај напредак постигнут кроз десетогодишњи пројекат унапређења пружања услуга грађанима који је завршен крајем августа.

- У свим мјесним канцеларијама грађани могу добити оно што им треба из опсега рада матичних служби, а да не морају ићи у Градску управу и "собу 16" и тако губити вријеме и новац - казао је Танасић.

Додао је да становници Бањалуке који су рођени у другим градовима Републике Српске не морају путовати у родна мјеста како би добили родне листове.

- То могу урадити у граду под условом да су подаци из матичних евиденција унесени у Централну базу на нивоу РС - објаснио је Танасић.

Прецизирао је да је било потребно да унесу око 400.000 података из матичних евиденција у електронску базу како би

цијели систем могао функционисати.

- При крају је и поступак провјере тачности унесених података - навео је Танасић.

Нагласио је да значај мјесних канцеларија у функционисању града најбоље показује обим посла који обаве сваке године.

- У 2014. години службеници су урадили 214.179 послова, који се могу сврстати у 14 група. Урађено је 113.000 провјера  података из матичних евиденција, овјерено 47.000   различитих докумената, издато 24.600 родних листова, обављено је 385 вјенчања и слично - навео је Танасић. 
Како би се изашло у сусрет потребама грађана удаљенијих дијелова града, додао је Танасић, изграђена су три нова објекта за смјештај мјесних канцеларија и то у Српским топлицама, Врбањи и Борковићима.

- Уложен је новац и у санацију постојећих објекта који су, поред тога, добили рачунарску и другу опрему за рад - истиче Славко Танасић.

Сједишта

Мјесне канцеларије се налазе у Залужанима, Колима, Српским топлицама, Пискавици, Борковићима, Стричићима, Карановцу, Бочцу, Сарачици, Голешима, Драгочају, Крупи на Врбасу, Бронзаном Мајдану и Врбањи, с тим што се у оквиру мјесне канцеларије Поткозарје обављају послови и за Шимиће.
 

Послови

- вођење матичних књига за подручја мјесних канцеларија

- унос података матичне евиденције у електронску базу

- провјере података из матичних евиденција по захтјевима МУП-а

- размјена података са Агенцијом за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ

- издавање родних и вјенчаних листова, извода из МК умрлих, увјерења о држављанству 

- издавање радних књижица

- овјера докумената

- обављање послова у вези са изборима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана