Школски час претварају у тржишну утакмицу

Александар Стојановић
Школски час претварају у тржишну утакмицу

Бањалука - Час практичне наставе у Економској школи је све само не досадан, јер ученици креирају бизнис планове, израђују каталоге и понуде предузећа, а прегршт идеја и радна атмосфера одају утисак да није ријеч о ђацима него о младим, пословним људима.

Предузеће за вјежбу представља мјесто за учење путем симулације пословања реалног предузећа, а овај вид практичне наставе замјењује праксу у правим предузећима.

Да би стекли што више знања и упознали се на најбољи могући начин са радом у привреди, ученици пролазе све фазе развоја предузећа, од израде идеје, преко креирања бизнис плана, оснивања фирме до пословања у различитим секторима.

Професорица Наташа Милијашевић истиче да предмет предузеће за вјежбу (ПЗВ) постоји од 2008. године, те да сваки разред, односно предузеће, сарађује са другим предузећима широм БиХ.

- Ученици имају прилику да путем странице Сервисни центар ПЗВ региструју предузеће и да симулацијом тржишта послују са другим фирмама, односно да шаљу питања, понуде, купују и продају производе - рекла је Милијашевићева.

Професорица Бранка Благојевић је истакла да је овај вид практичне наставе занимљив и користан ученицима.

- Ђаци у овим предузећима пролазе све секторе - од набавке, преко маркетинга, продаје до књиговодства и на тај начин се припремају за рад у реалним предузећима - рекла је Благојевићева и додала да ученици путем ове наставе имају прилику да више науче, јер се професори труде да што више приближе рад у реалним фирмама.

- Ученици овдје раде све најкомплексније задатке, што сигурно не би могли у правим предузећима и због тога је овакав вид праксе много бољи за ученике него да у неким реалним фирмама имају само улогу посматрача - истакла је Благојевићева.

Ученица четвртог разреда Марина Топић казала је да је овај вид праксе изузетно важан за њихово школовање.

- Све оно што смо учили теоретски, сада имамо прилику да примијенимо практично - рекла је Топићева. Њено мишљење дијели и ученица Сара Ћутић, која је истакла да на овим часовима ученици имају утисак да раде и послују у реалној привреди.

 

Сарадња

Током година са појединим реалним предузећима остварена је сарадња да би ученици имали прилику што боље да се упознају са разноразним тржишним утакмицама.

- Наши ђаци посјећују та предузећа, од њих добијамо документацију и размјењујемо искуства и заиста нам много помажу већ низ година - рекла је Наташа Милијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана