Школе за труднице све популарније међу будућим мајкама

Јасмина Салопек
Школе за труднице све популарније међу будућим мајкама

БАЊАЛУКА - Савјете о трудноћи, порођају и првим данима када беба дође на свијет будуће мајке могу да добију у школама за труднице, које су све популарније међу Бањалучанкама.

Због неизвјесности шта их чека у порођајној сали жене су често уплашене и забринуте. Из тог разлога многе труднице похађају школу како би се што боље припремиле за тај најнапорнији, али и најсрећнији дан у њиховим животима.

Уз подршку магистра здравствене његе Влатке Бојанић и обуке у њеној школи за труднице “Радосница”, будућим мајкама порођајна сала није баук. Како је рекла за “Глас Српске”, родитеље спремају и на долазак бебе у кућу.

- Сваког првог у мјесецу бесплатно уписујемо 100 полазница на програм едукације, а могу се пријавити путем свих друштвених мрежа - рекла је Бојанићева.

Према њеним ријечима, на онлајн едукацији мајке добијају сву потребну подршку великог тима стручњака.

- Имамо велики број гинеколога, педијатара, бабица, психијатара, психолога, стоматолога и логопеда. Покривен је период од самог почетка трудноће до првих неколико дана са бебом када дођу својој кући - појаснила је она те додала да је потребна само добра воља да се прикључе програму и слушају наставу.

Истакла је да су раније све радили уживо, а сада родитељи на практичне часове могу доћи да науче како окупати бебу, пресвући, али и његу новорођенчета што је такође бесплатно.

Школу за труднице и родитељство, коју организује Дом здравља у Бањалуци у току прошле године похађало је 120 трудница.

- План школе за труднице обухвата часове који се одвијају у циклусима од пет субота те трају сат и по. Основни циљ школе јесте да жене лакше пролазе кроз трудноћу, постпорођајни период, дојење, бригу о новорођенчету заједно са својим партнером - наведено је из ове здравствене установе.

Како наводе, циљ ове школе јесте то да што више трудница има све потребне информације о трудноћи, постпорођајном периоду и њези дјетета.

- Кроз различите модуле и радионице, труднице имају прилику да науче о физичким промјенама у трудноћи, правилној исхрани, вјежбама, психолошким аспектима трудноће и родитељства, као и вјештинама као што су дојење, њега новорођенчета и прва помоћ. Школу за труднице и родитељство чине три цјелине, а то су школа за труднице, психофизичка припрема за порођај и здраво родитељство - наводе из Дома здравља.

Тања Поповић, која је похађала школу за труднице, каже да су јој вјежбе дисања биле од велике помоћи, нарочито када су почеле контракције.

- Шта су први знаци порођаја, како се понашати када пукне водењак или почну контракције, само је дио онога што сам учила у школи “Радосница”. Ипак, најзначајније су ми биле технике дисања - казала је Поповићева.

Предавачи

Из Дома здравља су истакли да обуку трудница обавља мултидисциплинарни тим.

- Овај тим чине доктори и медицинске сестре/техничари из области гинекологије, педијатрије, стоматологије, физијатрије и нашег Центра за заштиту менталног здравља - навели су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана