Школе спремне за хладне дане

Јасмина Салопек
Школе спремне за хладне дане

БАЊАЛУКА - Већина школа на подручју града, које саме загријавају учионице, спремно дочекују долазак хладних дана и почетак гријне сезоне упркос томе што је огрев све скупљи.

Из школских управа поручују да је огрев припремљен на вријеме, као и да је договорена додатна испорука, тако да ће ђаци и наставници боравити у топлим учионицама.

Директор ОШ “Милутин Бојић” у Поткозарју Ранко Видовић рекао је за “Глас Српске” да је ова школа добила један дио дрва, те се нада да ће до краја полугодишта имати довољно енергената за гријање.

- Даље ћемо видјети како ће све тећи сходно томе како Влада буде уплаћивала  новац - рекао је Видовић.

Он је нагласио да је школи потребно много огрева, јер посебно грију три објекта.

- Гријемо централни објекат у Поткозарју који има двије хиљаде квадрата, затим објекат у Мишином Хану и још један. Зато нам треба око 100 тона угља и око 100 метара дрва за једну гријну сезону - појаснио је Видовић.

Додао је да им је Влада лани одобрила додатна средства па се нада да ће тако бити и ове године.

- Због значајних поскупљења угља и других енергената, њихова помоћ нам је битна - додао је Видовић.

Иако сезона гријања креће средином октобра, неке школе су већ на прољеће почеле припреме за хладне дане.

Директорка ОШ “Петар Кочић” у Колима Дубравка Босанчић навела је да се са припремама за зиму креће већ у априлу, јер је набавка гријних сортимената тешка и специфична. Појаснила је да би школама набавка огрева била много лакша када би се набављало у метрицама, а не у балванима.

- Набавка угља и дрва не иде лако. Прошле године смо били приморани да повучемо “приватне везе” како бисмо набавили дрво у метрицама - појаснила је Босанчићева.

Како је рекла, угаљ очекују ускоро па ће спремно, као и до сада, дочекати сезону гријања која у овој школи траје константно. Додала је да због набавке огрева неки планови школе чекају боља времена.

Директор ОШ “Десанка Максимовић” Срђан Богдановић рекао је за “Глас” да је школа на вријеме набавила дрва и угаљ и да нема страха од ране зиме.

- Са загријавањем учионица некада почнемо и прије 15. октобра, а гријемо све до  маја, мада се некада зна десити да ложимо и цијели мај - рекао је Богдановић.

Како каже, потребно им је око 60 тона угља и 90 кубика дрва, али те бројке варирају јер све зависи од сезоне.

Цијене

Пред директорима школа у претходном периоду није био лаган задатак, јер је требало да набаве огрев чије су цијене у односу на прошлу годину значајно веће.

Срђан Богдановић је истакао да је огрев поскупио, али да је Министарство просвјете и културе Српске повећало буџет за школе па би све требало да се уклопи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана