Школа у Ади остала закључана, споран назив, али и зид

Јасмина Салопек
Школа у Ади остала закључана, споран назив, али и зид

БАЊАЛУКА - Новоизграђена школа у Ади у петак је била једина која у своје клупе није примила првачиће и остале ђаке, јер је градоначелник Драшко Станивуковић отказао отварање.

Потврдила је ово “Гласу Српске” директорица Основне школе (ОШ) “Вук Стефановић Караџић” Татјана Вилендечић која је нагласила да је пријем за 23 првачића уприличен у централној школи у Борику.

- Они су се упознали са учитељицом, док су ученици од другог до петог разреда, који су требали прећи у Аду, остали у матичним школама - рекла је Вилендечићева.

Према њеним ријечима, са родитељима дјеце која би требало да иду у новоизграђену школу, договорено је да ђаци на наставу у Аду крену од понедјељка.

Родитељи су збуњени цјелокупном ситуацијом, каже Вилендечићева, а додатно их збуњује и назив школе “Косово и Метохија” јер знају да је то подручна школа која је у оквиру ОШ “Вук Стефановић Караџић”.

Додаје да се тачан назив школе дефинише Законом о основном образовању.

- Подручно одјељење, уз назив централне школе, има и назив мјеста у којем се налази. Сходно томе, она може само да носи име ОШ “Вук Стефановић Караџић” Ада - појаснила је Вилендечићева и додала да се захвалност Србији за изградњу ове школе, могла исказати постављањем спомен-плоче.

Осим што је споран почетак рада ове школе и број ђака који ће похађати наставу у њој, спорно је и то што се испред школе налази зид којим би се дјеца веома лако могла попети на кров и пасти.

- Била је комисија из министарства која је направила записник и извођачу радова ће бити наложено да појача мјере бјезбједности, а све док то не ријеше, школа ће обезбиједити дежурство ради сигурности ђака - додала је Вилендечићева.

Градоначелник Драшко Станивуковић није крио задовољство што је нова школа спремна да дочека ђаке, истакавши да нема љепшег начина да се започне нова школска година.

- Радује нас чињеница што ћемо заједно са руководством Србије у наредним данима обићи објекат који поносно носи најљепше име “Косово и Метохија” и тако озваничити почетак рада прве школе која је у Бањалуци изграђена у протекле двије деценије - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана