Школа спорта окупља малишане жељне авантуре

Катарина Шапоња
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Малишани из Бањалуке имају прилику да бесплатно науче возити ролере захваљујући инструкторима пуним стрпљења и љубави, као и Градској управи која суфинансира пројекат Спортско-рекреативног удружења „Каспер”.

Пројекат носи назив „Точкићи доступни сваком Бањалучанину”, који за циљ има да развије програм за дјецу и породицу у мјесним заједницама, а реализује се већ седму годину заредом.  Оснивач и тренер школе спорта „Каспер”, Филип Бабић казао је да на тренингу буде од 70 до 100 полазника подијељених у шест група, од почетника до напредних возача ролера.

- На мјесечном нивоу буде око 350 полазника, а за четири мјесеца, колико сваке године траје школа, тај број износи око 1.500 учесника који прођу кроз ове тренинге - рекао је Бабић те додао како им је циљ да направе садржај за дјецу предшколског и школског узраста током љетног распуста.

Како каже, окупљају се сваке суботе у улици Симе Шолаје, на такозваној грађи од 19 часова, а тренинг траје сат времена.

- То је према мом мишљењу једини простор у граду који има површину да прими толику дјецу, гдје су безбједни од саобраћаја, а локација је свима доступна, јер је у центру града - навео је Бабић.

Према његовим ријечима, поједини чланови донесу своју опрему, а за оне који је не посједују, школа обезбјеђује кациге, штитнике и роле.

- Сматрам да је прави потез да се дјеца прво испробају у ролању са нашом опремом, а онда када им се свиди себи обезбиједе исту - рекао је тренер и додао како се већини дјеце допадне овај спорт те наставе даље сами да возе ролере након што науче основе. 

Из Градске управе су истакли да сва дјеца предшколског и школског узраста могу приступити бесплатној школи ролања, а за кориштење опреме потребно је да се пријаве на број телефона 065/306-080.

Мајка шестогодишње дјевојчице Ања Поповић каже да осмијех на лицу дјетета које први пут савлада вожњу, чини ову школу јединственом.

- Кћерки сам рекла да није важно колико пута падне, важно је колико пута устане. Овдје дјеца не стичу само вјештине вожења ролера, већ уче како да превладају страхове и да буду упорни - казала је Поповићева.

Школа „Каспер” зими организује и бесплатну школу клизања за вуковце коју похађа око 150 њих, а одржава се на клизалишту у центру града.

- Такође, сваког августа организујемо и породично спортско дружење у којем учествују дјеца и родитељи, на језеру Мањача - истакао је Бабић.

Лани, како каже, дружење се поклопило са збором на Мањачи, али и временски услови нису били задовољавајући па је одржано на Бањ брду.

- Нама је жеља да то буде водени садржај па ћемо се потрудити да организујемо један викенд у августу те ове године одемо на језеро Мањача - рекао је тренер.

Камп на Балкани

„Каспер” је прошлог уторка на језеру Балкана организовао „Камп пун забаве” са жељом да дјецу упознају са спортовима на води.

- У програму смо имали вожњу кајаком, кануом, рафтинг чамцем, педалином, веслање на суп дасци те ходање зорбом и ролером, односно лоптом и ваљком за ходање по води - казао је Бабић.

Поред наведених активности, како истиче, упознали су их са свијетом роњења и организовали разне игре, као и велики број игара без граница, како на води тако и на теренима.

- Сви полазници током реализације програма на води имали су прслуке за пливање, тако да су на излет могли ићи и непливачи - рекао је тренер. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана