Школа археологије на Кастелу: Прилика за студенте да уче и промовишу културно насљеђе

Срна
Школа археологије на Кастелу: Прилика за студенте да уче и промовишу културно насљеђе

БАЊАЛУКА- Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић истакла је да је Школа археологије, коју на локалитету Кастела у Бањалуци реализује Друштво археолога Српске, изузетна прилика за студенте да уче, афирмишу се и истовремено подижу свијест о значају културног насљеђа.

Ђаковићева, која је данас посјетила локалитет гдје се завршава прва фаза археолошких радова, навела је да су пројектом предвиђена археолошка истраживања на локацији "Двориште два", те предавања из области археологије у Музеју Републике Српске, која су због епидемиолошке ситуације помјерена за прољеће 2021. године.

"Пројекат Школа археологије реализује Друштво археолога Републике Српске, које је ове године добило статус репрезентативног струковног удружења у култури и тиме постало партнер Министарству просвјете и културе Српске у реализацији културних политика зацртаних Стратегијом развоја културе Српске", рекла је Ђаковићева Срни.

Према њеним ријечима, активности овог удружења су изузетно значајне са аспекта промоције, заштите и истраживања културног насљеђа, а значајна је његова улога и у повезивању високошколских и установа културе са циљем развоја и афирмације младог кадра.

"Школа археологије на Кастелу је управо примјер таквог повезивања којим се студентима пружа могућност да кроз практичан рад на терену учествују у активностима установа културе", објаснила је Ђаковићева и додала да су покровитељи пројекта Министарство просвјете и културе и град Бањалука.

Она је навела да је битан сегмент који је, такође, обухваћен радом Друштва, а у складу је са Стратегијом развоја културе, промоција културног насљеђа и подизање свијести о значају културне баштине.

Археолог Ивана Панџић рекла је да Друштво археолога Републике Српске реализује Школу археологије у сарадњи са Музејом Републике Српске и универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву.

"Школом је предвиђена и реализована пракса студената историје који слушају предмете Археологија и Методологија археолошких истраживања и који та знања могу овдје практично да примјене", навела је Панџићева.

Она је додала да се пракса показала као веома корисна за студенте, који на овај начин много лакше усвајају знања, која ће касније моћи да користе.

У школи је учествовало 15 студената са Одсјека за историју из Бањалуке, док су студенти са Пала свој долазак одгодили због епидемиолошке ситуације.

"На самом Кастелу смо, на локацији жДворишта дваж, гдје су настављена истраживања која су рађена крајем осамдесетих година. Нисмо били сигурни да су та истраживања завршена до краја и показало се да смо били у праву јер смо прошле године евидентирали два људска скелета, а ове године још три", рекла је Панџићева.

Она је додала да су пронађени и предмети за личну употребу, који су из турског периода и Средњег вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана