Сједница парламента 25.октобра, с дневног реда повучен ребаланс буџета

Srna
Foto: GradBanjaLuka

БАЊАЛУКА - Колегијум Скупштине града Бањалуке заказао је за 25. октобар сједницу градске Скупштине, а са дневног реда опет су скинуте тачке које се односе на ребаланс буџета града.

Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је Срни да ће се на сједници наћи 53 тачке дневног реда, међу којима, осим текућих питања за функционисање града, неколико регулационих планова и давања пословних простора у закуп, те одређени извјештаји градских предузећа.

"Клуб одборника СНСД-а је тражио да се тачка ребаланса буџета скине са дневног реда с обзиром на то да нису обављени ни састанци о теми исплате једнократне помоћи пензионерима и многих неких других ствари из постојећег буџета, те смо на тај начин сматрали да нема потребе да расправљамо о ребалансу док се ове већ утврђене ствари не испоштују, односно не исплате", рекао је Илић.

Он је навео да је на данашњој сједници Колегијума предложио да се разматра и евентуална реалокација средстава Центру за предшколско васпитање и образовање, с обзиром на то да су радници ове установе тражили повећање плата иначе ће ступити у штрајк.

"Сматрам да тај штрајк у овом моменту не би донио ништа добро нити њима као радницима, нити дјеци, нити родитељима који своју дјецу доводе у вртиће зато што постоје одређене процедуре које се морају испоштовати", рекао је Илић.

Он је навео да је предложио градској администрацији да се, уколико обаве разговоре са руководством Центра за предшколско васпитање и образовање и представницима синдикалне организације ове установе, може прихватити реалокација средстава да би им се повећала плата.

"С друге стране врло брзо ћемо ући у процедуру и планирања буџета за наредну годину гдје према захтјевима запослених у Центру за плате можемо очекивати одређена повећања средстава како би у наредној години њихове плате износиле, ако се не варам неких 50 КМ линеарно више", рекао је Илић.

Он је истакао да реалокацију средстава може предложити искључиво градоначелник, односно овлаштени предлагач докумената.

"Ми смо данас дали ту могућност и рекли да смо такво нешто прихватили, нисмо на данашњем колегијуму имали ту тачку, а да ли ће она бити предложена на самој сједници или раније да се о њој расправља видјећемо у наредним данима. Уколико до ње дође и буде предложена као допуна дневног реда мислим да ћемо ту пронаћи консензус да се тако нешто усвоји", рекао је Илић.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да су са сједнице повучене све стратешки важне тачке, међу којима Нацрт ребаланса, као и сви регулациони планови који доносе приходе граду, саопштено је из Градске управе.

Он је истакао да ће овакво поступање одборника скупштинске већине донијети велику штету граду, те додао да је једино логично образложење да људи који овако поступају не мисле добро Бањалуци.

Станивуковић је рекао да скидањем тачке о Нацрту ребаланса 30 милиона КМ не може бити усмјерено на различите обавезе, те додао да му није јасно да постоје људи којима је у реду да Бањалука у оваквој свјетској кризи уђе у још већу кризу због унутрашњих политичких несугласица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана