Сједишта и опрема аутобуса мете вандала

Јасмина Перишић
Сједишта и опрема аутобуса мете вандала

Бањалука - Ишарани аутобуси, исцијепана сједишта и одваљени рукохвати честа су слика у аутобусима јавног градског превоза. Због тога је повећан број пријава Комуналној полицији у којима се превозници жале на вандалско понашање појединих путника.

Из Комуналне полиције апелују на грађане да не уништавају аутобусе, јер тако негативно утичу на квалитет превоза путника.

- У посљедње вријеме имали смо доста пријава. Утврђено је да појединци веома често цијепају сједишта у аутобусима, краду противпожарне чекиће, уништавају пластичне дијелове у унутрашњости аутобуса, као и рукохвате, исписују графите… На тај начин, поред оштећивања, нарушавају естетски изглед и функционалност тих возила - рекли су у Комуналној полицији.

Додају да би за путнике било боље када би превозници новац од санације штете уложили у модернизацију возног парка.

Директор предузећа "Аутопревоз" Дејан Мијић каже да је он упознао надлежне са овим проблемом, али да је свјестан да Комунална полиција нема довољан број људи који би се позабавили контролом несавјесних путника.

- Сви аутопревозници имају овај проблем. Жалосно је како поједини хулигани, да их тако назовем, за годину униште опрему у вриједности једног новог аутобуса. Због таквих изузетака долазимо у ситуацију да будемо кажњени, јер техничке службе проглашавају оштећена возила неисправним. Дакле, када контрола искључи аутобус из саобраћаја често то буде управо и због прекршаја који су починили неки од тих вандала - рекао је Мијић.

Додаје да превозницима штету прави и велики број оштећених саобраћајница.

Директор предузећа "Бочац турс" Слободанка Марчета казала је да су се сви превозници жалили Градској управи, али да су свјесни да је проблем тешко рјешив.

- Већина путника је коректна, али неријетки су случајеви да неки од њих причине и штету у аутобусу. Најчешће су обијесни омладинци ти који шарају аутобусе и цијепају сједишта - казала је Марчета.

Корисници градског превоза кажу да не могу схватити да појединци могу уништавати аутобусе који их превозе.

- Не могу разумјети тај ментални склоп обијесних појединаца млађе животне доби. Уништавају оно што служи свима нама. Ако тежимо да будемо дио модерних европских токова, онда би требало да се угледају на културне и цивилизацијске норме западњачких друштава. У већем дијелу Европе нема уништених аутобуса, јер тамо грађани цијене оно од чега имају користи, а и законом је све заштићено. Тако би овдје требало завести оштре казне за вандале. Па када би платио драстичну казну и поправку онога што је уништио, не би му више пало на памет да и помисли на тако нешто - казала је становница Старчевице Драгиња Кнежевић.

Сигнализација

Из Градске управе су апеловали на грађане да не уништавају саобраћајну сигнализацију, знакове, семафоре…

- Уништавањем комуналне опреме угрожавају учеснике у саобраћају и праве велику штету. Само у овој години издвојили смо 60.000 КМ за замјену уништених саобраћајних знакова - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана