Сјећање на трагедију у Будви: Други талас потопио брод и однио пет живота

Јелена Танацковић
Сјећање на трагедију у Будви: Други талас потопио брод и однио пет живота

БАЊАЛУКА - За нас је 16. септембар сваке године трагичан, јер бол који већ 21 годину носимо у себи не јењава, нити ће икада нестати. Данас би наши најдражи били одрасли људи, вјероватно факултетски образовани, са формираним породицама, али је судбина хтјела другачије.

Овим ријечима се родитељи, родбина и пријатељи присјећају ђака Основне школе “Петар Петровић Његош” Ведране Видовић, Драгане Кондић, Вање Дрекаловић и Дениса Кваснија, који су 16. септембра 2001. године погинули током екскурзије у Будви, приликом превртања брода. Истог дана умрла је и њихова наставница Јелена Видовић, од срчаног удара, док је покушавала да спасе и дозове ученике.

Тај кобни 16. септембар заувијек ће остати урезан у сјећање преживјелих ђака и наставника, који нису могли ни наслутити каква ће их несрећа задесити на ђачкој екскурзији у Будви.

Један од школских другара настрадалих ученика, Горан Аћимовић присјетио се за “Глас Српске” трагедије која се догодила другог дана екскурзије.

- При повратку са острва Свети Стефан укрцали смо се опет на бродић. У повратку смо били уморни и са мање енергије. Сјећам се да је ударио први талас, а одмах за њим и други, који је заљуљао брод, а потом га преврнуо - казао је Аћимовић.

Како је додао, непосредно прије превртања сједио је на броду, тако да су му ноге додиривале воду.

- Брод је тог дана примио знатно више путника него што је био његов капацитет. Денис и ја смо сједили на горњој платформи. Сјећам се његовог шешира, због којег смо га сви задиркивали, али заправо ми је сад јасно колико је све било несигурно. На том дијелу брода није било чак ни ограде. У тренутку превртања, било ми је испрва смијешно, ваљда нисам схватао озбиљност ситуације или је то била реакција због страха. Размишљао сам дјечије, брод се преврнуо и сада треба да га вратимо и да идемо даље - испричао је Аћимовић. Додао је да је доста дуго остао у води да би помогао пријатељима.

- Мислим да уопште нисам био свјестан ситуације, све док се нисмо вратили у Бањалуку - каже Аћимовић за “Глас Српске”.

Колектив школе ће, као и сваке године, данас у 11 часова посјетити вјечну кућу страдалих на Новом гробљу, положити вијенце и запалити свијеће за покој њихових душа. Директорица школе Ђорђа Грајић рекла је да је управа школе свих протеклих година у контакту са родбином настрадалих.

- Ова страшна трагедија не смије се никад заборавити. И ове године посјетићемо њихову вјечну кућу на Новом гробљу, гдје ћемо положити вијенце и запалити свијеће за покој душа - каже Грајићева за “Глас Српске”.

Казна

Бродић “Шкорпион 2”, власника Славољуба Вујичића, био је регистрован на 42 путника и два члана посаде, а у тренутку несреће на њему су била чак 142 путника, што је директно проузроковало његово превртање. Вујичић је осуђен на 13 година затвора због изазивања несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана