Сјећање на дан када је разорена Бањалука

Јасмина Салопек
Сјећање на дан када је разорена Бањалука

БАЊАЛУКА - Низом активности у граду ће данас и сутра бити обиљежена 54. годишњица и сјећање на земљотрес који је 27. октобра, сада већ давне 1969. разорио Бањалуку.

Град на Врбасу тресло је 6,6 степени по Рихтеру. Земљотрес је иза себе оставио пустош, живот је изгубило 15 људи, док је 1.117 било лакше или теже повријеђено.

Бањалуку су 26. и 27. октобра 1969. године погодила четири јака земљотреса, а главни удар се десио у недјељу ујутру, 27. октобра.

Град је остао без струје и воде, а војска је заједно са грађанима рашчишћавала рушевине и ослобађала затрпане. Помоћ је стизала са свих страна, људи су данима били на улицама, а многи су остали без својих домова. Из рушевина је изникла нова Бањалука коју је подигла солидарност, као и љубав њених грађана.

О најтежем дану за крајишку љепотицу свједочи и изложба посвећена годишњици земљотреса под називом “Земљотрес у Бањалуци 1969: солидарност, обнова и изградња”, која ће бити отворена вечерас у Музичком павиљону парка “Петар Кочић” са почетком у 19.45 часова.

Изложба, коју потписује ауторски тим Архив Републике Српске, Музеја савремене умјетности Републике Српске и Удружења архивских радника, биће организована у оквиру програма обиљежавања и сјећања на земљотрес из 1969. године

- Изложба приказује историјски аспект урбанистичког, комуналног и архитектонског развоја града кроз другу половину 20. вијека, као и пресудне догађаје из октобра 1969. године, односно процесе обнове и изградње након њих - наводе из Одсјека за послове цивилне заштите.

Изложба ће бити отворена за све грађане у наредних седам дана.

Додали су да ће у оквиру поменутог програма обиљежавања и сјећања на земљотрес из 1969. године, данас у хотелу “Јелена”, бити организована стручна конференција под називом “Јачање отпорности заједнице на земљотресе”.

Како су навели, организатори конференција окупиће више од 15 еминентних стручњака из области сеизмологије и цивилне заштите, али и свједоке разорних земљотреса у Љубљани, Петрињи и Берковићима, који ће своја искуства и знања у поступању за вријеме и након земљотреса пренијети учесницима.

Током конференције биће приказан и документарни филм под називом “Бања Лука се присјећа”, у којем ће говорити савременици земљотреса из 1969. године, преносећи своја сјећања на тај несрећни догађај.

Показна вјежба

За сутра, на дан годишњице, планирана је показна вјежба са сценаријом разорног земљотреса у Бањалуци,  већим бројем повријеђених и озбиљним оштећењима у граду. Како наводе из Градске управе у овој симулацији учествоваће и ученици бањалучке Гимназије, али и припадници МУП-а Републике Српске, Хеликоптерског сервиса РС, Дома здравља, Градске организације Црвеног крста и Горска служба спасавања.

Сирене

Цивилна заштита Бањалуке обавијестила је грађане да ће звук сирена у петак, 27. октобра, обиљежити 54. годишњицу од разорног земљотреса у овом граду.

- Сирене ће се огласити у 9 часова и 11 минута, са циљем подсјећања на земљотрес који је у исто вријеме 1969. године задесио Бањалуку и однио 15 живота - навели су у Цивилној заштити.

Сирене ће се огласити једноличним тоном (знак за престанак опасности) у трајању од 60 секунди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана