Систематски прегледи будућих првачића од понедјељка, 18. маја

Срна
Систематски прегледи будућих првачића од понедјељка, 18. маја

БАЊАЛУКА - Из бањалучког Дома здравља саопштено је да ће систематски прегледи будућих првачића почети у понедјељак, 18. маја, а обављаће се у амбуланти у мјесној заједници Нова Варош, гдје се, иначе, налази савјетовалиште за дјецу.

У саопштењу се наводи да медицинско особље специјалистичких педијатријских амбуланти врши позивање и заказивање термина систематских прегледа за дјецу.

„Прегледи ће се обављати у временском периоду од 12.00 до 20.00 часова сваким радним даном, на 20 минута, како бисмо избјегли боравак већег броја лица у чекаоницама“, нагласили су из ове здравствене установе.

Из Дома здравља наводе да ће по обављеном систематском прегледу, педијатар издати налог за вакцинацију која је обавезна прије поласка у школу.

Дјеца се вакцинишу одмах по обављеном систематском прегледу у Центру за вакцинацију који се налази на истој локацији.

Педијатар ће издати упутницу и за систематски преглед дјетета код дјечијег стоматолога, а ти прегледи ће бити организовани у стоматолошкој амбуланти у Основној школи „Георги С. Раковски“.

„Дјеца, рођена 2013. године, која су регистрована у некој од приватних педијатријских амбуланти, своје систематске прегледе, такође, обављају у специјалистичким педијатријским амбулантама Дома здравља“, наводи се у саопштењу.

Из Дома здравља су апеловали на родитеље дјеце, која су регистрована у приватним педијатријским амбулантама, да позову број телефона 051/247-347 ради регулисања систематског прегледа за упис првачића.

Планирано је да систематски прегледи за првачиће буду завршени до половине јула

„Тренутна епидемиолошка ситуација захтијева да се придржавамо прописаних мјера Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Сходно томе, родитељи који долазе у пратњи дјеце дужни су да носе заштитне маске и рукавице, те одржавају препоручену физичку дистанцу од других лица“, напоменули су из Дома здравља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана