Синдикат каже да је штрајк и даље на снази, Градска управа им поручује да штрајкују незаконито

Милош Васиљевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Најављени штрајк бањалучких вртића који је на снази јутрос од шест часова, изазвао је много буре а данас се очекује састанак Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање са представницима града. Синдикалци захтијевају бољу понуду и поручују да неће одустати од својих захтјева.

Предсједница Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Сњежана Маркић Стојаковић истакла је да су одлуку да ступе у генерални штрајк донијели још 12. октобра и да је штрајк отпочео је јутрос.

- Штрајку је приступила велика већина чланова синдиката. Сматрамо да смо штрајк у складу са законом донијели након састанка са радницима и родитељима - казала је Маркић Стојаковић.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић истакао је  да су током јучерашњег дана и вечери били одређени притисци, принуде и уцјене према радницима. Он наглашава да је „ово прљава игра, која је раднике  само додатно ујединила“.

- Тражимо да наставимо преговоре и надам се да ћемо у току дана обавити преговоре, да ће нам понудити боље приједлоге и услове како би радници могли достојанствено на посао - казао је Гањатић додавши да траже испуњење захтјева или постизање одређеног споразума.

Став Градске управе изнијела је шеф Тима за комунацију Градске управе Тања Вукомановић која је рекла да подржавају захтјеве радника, али да је начин на који траже њихово остваривање погрешан.

-Неколико правника нам је казало да одлука о шрајку није законита - истакла је Вукомановићева.

Савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац каже да је одлука у штрајку супротна општем друштвеном интересу и да није требала да се донесе у посљедњи час.

Сарадник за регионалну и привредну сарадњу у Градској управи Небојша Дринић истакао је да рјешење проблема треба тражити тамо гдје проблеми и настају.

-  Видјели смо  у протеклом временском периоду да проблеми настају тамо гдје је скупштинска већина, гдје су на потезу да донесу одговарајуће одлуке да не би кочиле било  коју институцију. Све што је било до кабинета градоначелника и његових саговорника је учињено - тврди Дринић.

Врата неких јавних вртића јутрос су закључана, неки раде, неки не што је довело до конфузије међу родитељима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана