Сигурна рука тјера страх од стоматолога

 Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - На самом улазу у кампус смјештена је модерно опремљена стоматолошка ординација, као дио катедре Медицинског факултета, одсјек стоматологија, у којој вриједни студенти уз осмијех тјерају страх од зубара, а пацијентима пружају све услуге потпуно бесплатно.

Студенткиња пете године стоматологије на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци Бојана Марјановић казала је за “Глас Српске” да на вјежбама у склопу предавања обрађују различите теме, те да знање примјењују на пацијенте.

- На пракси радимо све, од поправке зуба до чишћења каменца, али и протетске радове. Имамо вјежбе и из дјечије стоматологије, а услуге нудимо и старијим пацијентима - рекла је Марјановићева.

Напоменула је да су све услуге, од прегледа до поправке зуба, потпуно бесплатне, осим протетских.

- У том случају пацијенти плаћају само материјал који се користи за израду - казала је Марјановићева додајући да користе исти материјал као и у другим ординацијама. Казала је да се на термин не чека дуго.

- Код дјеце најчешће радимо залијевање фисура, док остали пацијенти махом долазе због лијечења зуба и чишћења каменца. Вољели бисмо да нам на вјежбе долази још више пацијената како бисмо им помогли, али и стекли праксу - рекла је Марјановићева.

Казала је да су уз студенте на практичној настави увијек и асистенти који надгледају њихов рад.

- Они нас увијек савјетују, упуте и помогну, те нам кажу како треба да радимо, па је доста лакше. Након неколико вјежби и ми се ослободимо страха - казала је Марјановићева.

Њена колегиница, такође студенткиња пете године стоматологије Јована Дабић каже да им је на часовима праксе забавно, али и поучно.

- На почетку свако има одређену дозу страха. Међутим, сви се брзо опустимо, јер су са нама асистенти и професори - рекла је Дабићева додајући да јој је занимљивија дјечија стоматологија.

Да је овај вид праксе користан, сагласна је и асистенткиња, специјалиста парадонтологије и оралне медицине Нина Зубовић. 

- Нема другачијег начина да студенти науче правилно да раде, осим праксе. И сама сам донедавно имала пломбе, које су ми прије 20 година радиле колеге на пракси током студентских вјежби - казала је Зубовићева.

Пацијенткиња, која није жељела да јој објавимо име, каже да је код студената стоматологије била већ три пута.

 - На почетку је било мало страха, али сада га нема. Препоручила бих и другима да дођу - казала је ова пацијенткиња. 

Наручивање

Сви који желе да им студенти стоматологије у кампусу (Булевар војводе Петра Бојовића 1А) бесплатно поправе зубе, све информације о томе како да се наруче могу добити путем друштвених мрежа (на “Фејсбуку”: “СтуДент - студенти Стоматологије Бања Лука”, на “Инстаграму”: “сту_дентбл”) или на број телефона 066/047-479.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана