Сигурна кућа и у доба пандемије уточиште за жртве

Илијана Божић
Сигурна кућа и у доба пандемије уточиште за жртве

Током изолације усљед пандемије вируса корона већи је ризик од насиља у породици те је зато и повећана забринутост за жене које у њој трпе неки вид насиља.

Казала је то за “Глас Српске” социјална радница из Фондације “Удружене жене” Драгана Миљковић те истакла да је у Сигурној кући почетком априла уточиште потражило 14 жена и дјеце који су преживјели породично насиље.

- Прибојавамо се да ће избјегавање социјалних контаката и изолација омогућити насилницима да појачано врше све облике насиља што ће онемогућити жртве да се за подршку обрате организацијама и институцијама које пружају помоћ - рекла је Миљковићева.

Она је истакла да се број жена жртава насиља у Сигурној кући није повећао у марту.

- Сигурна кућа функционише као и до сада, само са појачаним мјерама  хигијенске контроле и надзора жена и дјеце који бораве у њој. Оно што је евидентно је да жене имају појачану потребу за индивидуалним и групним разговором и додатну бригу око дјеце или примарних породица које нису са њима - казала је Миљковићева.

Она је нагласила да раднице Сигурне куће покушавају адекватно одговорити на обавезе дјеце школског узраста, те свакодневно са њима прате наставу и комуницирају са наставницима.

- Имамо добру сарадњу са бањалучким Домом здравља те успијевамо да добијемо рецепте за неопходне лијекове, али жене не иду на здравствене прегледе. Ова ситуација додатно утиче на њих, јер се на неке прегледе чека од мјесец до три, па су забринуте за здравље - истакла је Миљковићева.

Додала је да поједине жене, које су биле запослене, тренутно не раде те да је питање шта ће бити са њиховим запослењем када се ситуација нормализује.

- Такође, њима у Сигурној кући у складу са процјеном безбједности није било ограничено кретање па је и за њих ово стресна ситуација, јер не могу контактирати са својом социјалном мрежом подршке осим телефонским путем - рекла је Миљковићева.

Нагласила је да су до сада успијевали да набаве све што је женама које су жртве насиља, у Сигурној кући потребно када је ријеч о намирницама.

- Апелујем на све који познају неког коме је неопходна помоћ и подршка због насиља у породици да их упуте на Фондацију “Удружене жене” која годинама помаже, оснажује и пружа подршку онима којима је то најпотребнија, односно женама и дјеци - казала је Миљковићева.

СОС телефон

Драгана Миљковић савјетује женама које трпе насиље у породици да потраже помоћ путем СОС телефона 1264 који је активан 24 часа.

- Женама и дјеци које су жртве насиља шаљемо поруку да нису сами и да смо ту за њих - рекла је Миљковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана