Сезона алергија почела раније због сушног љета

Катарина Шапоња
Сезона алергија почела раније због сушног љета

БАЊАЛУКА - Јак алерген, коровска биљка, амброзија према поленском семафору, али и броју људи који се све чешће јављају љекарима због реакција на њу, почела је да цвјета.

Педијатар и пулмолог Бранислав Лолић изјавио је да му се већ јављају пацијенти са овим тегобама те да је највећа концентрација полена амброзије од средине августа до средине септембра.

- Већ од треће године живота дјеца постају алергична, а како одрастају све је више алергичних, тако да ова мука захвата све узрасте - појаснио је Лолић.

Како каже, најчешћи симптоми су запушеност и свраб у носу, кихање и сузне, црвене очи, а код неких се јављају и тегобе отежаног дисања.

- Најважније јесте то да се пацијенти, уколико имају наведене тегобе дуже од седам дана које нису праћене температуром, одмах јаве својим докторима те према њиховим савјетима узму терапију - рекао је Лолић.

Он је истакао да има неколико врста лијекова, поједини се дају дјеци и одраслима чим се појаве тегобе, а други се додају у зависности од симптома.

- У другу групу спадају различите врсте спрејева, капи те инхалаторни кортикостероиди који се дају нешто прије појаве тегоба и веома добро контролишу нападе - навео је Лолић.

Из Дома здравља истичу како је сезона алергије на амброзију почела ове године мало раније, због сушног љета и ранијег сазријевања ове биљке.

- Алергију на полен амброзије развијају особе које имају генетску предиспозицију те имају појачан имунолошки одговор у контакту са овим алергеном - појаснили су из ове установе.

У већини случајева, како кажу, симптоми алергије на полен значајно утичу на квалитет живота обољелих, али нису животно угрожавајући.

- Ова алергија може бити потенцијално опасна код пацијената обољелих од алергијске астме, а који су алергични на амброзију. Код ових пацијената контакт са поленом амброзије може довести до тешких погоршања бронхијалне астме - рекли су из Дома здравља.

Како наводе, временске прилике утичу на концентрацију полена у ваздуху. Тако вјетар који разноси ситне честице може допринијети повећању концентрације полена.

- Најмања концентрација полена амброзије у ваздуху је након кише па се пацијентима са овом алергијом савјетује боравак на отвореном простору у овом периоду - истакли су они.

Најбољи начин да се ублаже симптоми алергије на полен амброзије јесте, како наводе из Дома здравља, избјегавање контакта са алергеном.

- Пацијентима савјетујемо да у периоду када је висока концентрација полена амброзије избјегавају боравак у природи те боравак на отвореном простору, поготово у јутарњим сатима од пет до десет часова када је концентрација полена највећа - казали су из ове установе.

Према њиховим ријечима, приликом боравка у затвореном простору требало би да користе климе са уграђеним филтерима за полене, да појачано одржавају хигијену у смислу да након боравка на отвореном простору често перу косу, руке и гардеробу, јер се полен може задржавати на овим мјестима.

- У случају да ове мјере не дају адекватне резултате, по препоруци љекара се могу користити лијекови за локалну или системску примјену, што зависи од тежине симптома - истакли су из Дома здравља.

Бањалучанин Бранислав Предојевић који годинама муку мучи са алергијама, каже да је почео осјећати симптоме чим се вратио са мора.

- Већ неколико дана осјећам тегобе попут запушеног носа, кихања те повремене главобоље - појаснио је Предојевић и додао да му у борби са овим помажу одређене таблете.

Он истиче како у јутарњим часовима, уколико може, избјегава излазак у природу, јер је тада концентрација полена амброзије у ваздуху већа.

- Претежно у шетњу или набавку излазим навече, а такође ми помаже што држим затворене прозоре у кући или у аутомобилу - изјавио је Предојевић.

Апел

Из Одјељења за комуналне послове истакли су да је у току редовна годишња акција уклањања амброзије са јавних површина у граду и трајаће док траје цвјетање ове алергене биљке - до краја септембра.

Они су упутили апел и грађанима да се укључе у акцију и униште амброзију у свом окружењу или да позову Комуналну полицију (број телефона: 051-306-464) уколико примијете појаву амброзије на јавним површинама и у приватним двориштима те инспекцији (број телефона: 051/244-428) ако амброзију уоче на пољопривредном земљишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана