Шетња кроз смјерове и школе укида стипендију

Весна Поповић
Шетња кроз смјерове и школе укида стипендију

Бањалука - Стипендисти града, средњошколци и студенти који у току школске, односно академске године одлуче да промијене смјер, школу или факултет, изгубиће право на стипендију.

Наведено је то у одлуци о додјели стипендија града ученицима средњих школа и студентима првог циклуса коју су усвојили одборници на посљедњем скупштинском засједању.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љубинка Драгојевић објаснила је да су на тај начин жељели да ријеше дугогодишњи проблем "шетача", посебно међу студентима.

- Ранијом одлуком ученицима, а посебно студентима, била је остављена могућност да се уписују у једну па другу школу или факултет. Исто тако, могли су да уписују један па други смјер и да при томе не губе право на стипендију. Тиме је довођена у питање озбиљност и сврха стипендирања, које је замишљено као награда, односно помоћ током школовања или студирања - рекла је Драгојевићева.

Новом одлуком укинута је могућност ученицима и студентима из породица које су биле угрожене поплавом или клизиштем, а који добијају социјалну помоћ, да конкуришу за стипендију.

Напоменула је да ученици и студенти који су до сада  остварили стипендију по том основу могу да је и задрже до завршетка образовања.

Одборник СНСД-а Ненад Талић рекао је да су нове промјене добре, али да је требало да буде увршћен још један додатак.

- Мој приједлог је да стипендирањем града буду обухваћена и дјеца из дома "Рада Врањешевић", без обзира на то да ли су из Бањалуке или не. Иако су из других општина, за поједине  малишане то је дом већ годинама и мислим да је град у могућности да подржи кроз стипендије школовање ове дјеце -  казао је Талић.

Одборник Уједињене Српске Миленко Јаћимовић нагласио је да ове промјене нису оправдане.

- И досадашњи услови за додјелу стипендија су били ригорозни, поготово када се пореде са другим градовима и општинама. Даље заоштравање услова биће контрапродуктивно - навео је Јаћимовић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац сматра да је овом одлуком требало онемогућити студентима приватних факултета да конкуришу за стипендије.

- Школарине у приватним образовним установама су јако високе, тако да ако могу да издвоје новац за то, онда немају потребе за стипендијом - навела је Савић-Бањац.

Стипендисти

У академској 2015/2016. град стипендира 361 студента, од тога 273 по социјалном статусу, 40 на основу успјеха на факултету и 48 за дефицитарна занимања. Стипендије према социјалном статусу и за успјех на факултету износе по 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ. Стипендију града  прима и 1.166 ученика и то 570 по социјалном статусу, 569 за успјех у школи и 27 за дефицитарна занимања. Стипендије према социјалном статусу и успјеху у школи износе 80 КМ, а за дефицитарна занимања 160 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана