Шесточланој породици Федешин-Дујдуп потребна помоћ добрих људи: Живе у изнајмљеној кући пуној влаге

Невена Рељић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Шесточлана породица Федешин-Дујдуп живи у насељу Побрђе, у неусловној кући пуној влаге и буђи.

Супружници Весна и Никола дуже вријеме живе са три кћерке и двогодишњим унуком у изнајмљеној кући чије су зидове и плафоне влага и мемла већ прилично нагризли.

- Донедавно је са нама била и четврта кћерка са бебом. Живјели смо у двије влажне и оронуле собе. У једној соби је било шест кревета, један до другог, па смо тако сви заједно спавали. Купатило је толико скучено да смо морали скинути врата са њега и умјесто њих ставити параван - испричала је Весна за “Глас Српске”.

Казала је да се озбиљно брине за здравље дјеце и мужа, који је срчани болесник.

- Послала сам слике једном мајстору и питала га како да се ријешим влаге, на шта ми је одговорио да се селим одавде. Гдје да се селим кад сам и ово једва нашла? Потом су на “Фејсбуку” објавили те слике, па се јавило много добрих људи који су нам понудили помоћ. Недавно је један човјек уплатио 200 КМ за материјал - казала је Весна.

Њен муж Никола рекао је да прима социјалну помоћ од 200 КМ.

- Сву социјалну помоћ трошимо на моје лијекове. Имамо још дјечији доплатак од 200 КМ, а Весна чисти један кафић за 150 КМ - испричао је Никола.

Док смо разговарали са Весном и Николом, њихов унук је мирно и стрпљиво сједио у крилу мајке Иване.

- Ништа ми није тешко кад се ради о њему. Трудимо се да му ништа од основних ствари не недостаје - испричала је Ивана.

Иванине сестре су малољетне, једна иде у седми разред, а друга у први разред средње школе. Скромне дјевојчице су добре ученице, а родитељи и сестра се труде да им обезбиједе бар најосновније ствари. Уџбенике и прибор добију од старијих другова.

И поред тешког живота, ова породица се не предаје.

- Ми смо радничка породица и није нас срамота да радимо. Не сједимо и не чекамо да нам помоћ падне с неба. Сваки дан устајем у три ујутро и идем да чистим кафић. Неријетко претресам и контејнере, због чега сам добила инфекцију коже - каже Весна, док јој се из груди отима уздах.

Суграђани често донирају ствари које она на колицима донесе кући. Додаје да су им сада најпотребнији фрижидер и машина за прање веша.

- Прије него што смо се доселили овдје, живјели смо у трошној кући пуној мишева, гдје смо сваки дан очекивали када ће нам кров пасти на главу - присјетила се Весна.

Контакт

Сви хумани људи који желе да помогну породици Дујдуп могу позвати Весну на број телефона 066/056-607. Новац се може уплатити на жиро-рачун 5620998160997039 на име Зора Дујдуп у НЛБ Развојној банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана