Село изградило кућу баки Томиславки

Јасмина Перишић
Село изградило кућу баки Томиславки

Бањалука - Нова кућица у селу Буквалек, коју су за старицу Томиславку Петковић изградиле хумане комшије и донатори, скинула је огроман терет са леђа ове сироте жене, која је деценијама живјела у трошном кућерку.

Без купатила, у двије мемљиве просторије и са зидовима пуним влаге, животарила је ова бака са сином, незапосленим ратним војним инвалидом, од социјалне помоћи. Каже да ни сањала није да ће икада имати нови кров над главом и са сузама у очима благосиља све оне који су јој помогли да доживи тај тренутак.

- Никада ни слутила нисам да бих једнога дана могла да имам бољу кућу од ове у којој живим. Рано сам остала без човјека и читав живот сам надничила само да прехраним дјецу и себе. Сада када у дворишту угледам нову кућу, питам се да ли сањам. Хвала комшијама и људима који су ми  помогли и гдје чули и гдје не чули - рекла је видно узбуђена бака Томиславка.

Иницијатори овог хуманог геста, комшије Грујо Петковић и Видосав Ћурковић, са браћом Златибором и Тихомиром, кажу да је бака то својим поштењем заслужила.

- Нема њиве на овом подручју на којој она није надничила и куће којој није помогла, радећи од јутра до мрака. Поштена је и добра и сви је волимо. Недавно је преживјела мождани удар, и отежано прича и хода. Живи са сином који је инвалид у сигурно најнеусловнијој кући од Шехера до Чађавице. Зато смо позвали неколико људи који су нам изашли у сусрет и изградили за баку у дворишту нову кућу од 36 квадрата. Остаје још да се снађемо за пет хиљада марака, колико нам треба како бисмо ставили прозоре и изнутра израдили кућу - прича главни мајстор и један од иницијатора Видосав Ћурковић.

Додаје да такође захваљује свима који су заједно с њим учествовали у овој акцији.

- Било је ту доста добрих људи и власника појединих предузећа. Поменуо бих Ненада Грбића, Илију Киклића, Миленка Бунића, Бору Ченића, Жељу Ћејића, Небојшу Ћурковића, Мирка Главића, мајсторе и комшије који су ми помагали сваки дан на изградњи куће, али и предузеће "Хидрокоп" које је обезбиједило бетон. Све се може када се људи солидаришу и надам се да ће тако бити и убудуће и да ћемо до зиме уселити баку - казао је Ћурковић.

Позвао је све људе који су у могућности и желе да помогну да пруже свој допринос да се изради унутрашњост бакине куће.

Покривање

Покривање куће старице Томиславке Петковић планирано је у недјељу, а организатори ће уприличити ручак за све донаторе.

- Окупићемо се да уз ручак прославимо покривање куће, а  овом приликом позивамо све оне који су нам помогли да дођу и прославе с нама - казао је Видосав Ћурковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана