"Седмица умјетности" у Гимназији: Креативни ђаци прикупљају донације за екскурзију

Милош Васиљевић
Foto: В.Трипић

БАЊАЛУКА - У току је седма "Седмица умјетности" у Гимназији, током које ће ученици посјетиоцима приредити умјетничке вечери, а сав приход који је на добровољној бази биће усмјерен за плаћање матурске екскурзије за ђаке који су слабијег финансијског стања.

Директорица Гимназије Вита Малешевић казала је за "Глас Српске" да су сви прилози на добровољној бази.

- Наши ђаци на овај начин показују солидарност и хуманост, а ове године у активности је укључено њих 150. Ученици показују да су на правом путу, јер брину о својим другарима - казала је Малешевићева.

Додала је да је поносна на своје ученике који су заслужили сваку похвалу.

- Ова сјајна прича покренута је прије седам година од тадашњих ученика наше школе, који су скупили новац својим друговима да иду на екскурзију. Наредне генерације наставиле су истим стопама - рекла је Малешевићева.

Према њеним ријечима, ђаци сваке године праве све бољу и садржајнију "Седмицу умјетности", а поставка се налази у холу школе.

- Драмско вече било је фантастично. С њихове тачке гледишта имали су драму како виде свијет, шта они хоће и како их ми, родитељи несвјесно некад кочимо - рекла је Малешевићева.

Циљ ове манифестације, како каже, јесте да се дјеца укључе, али и да увијек буду подршка једни другима. Додаје да тренутно њихова школа броји 1.164 ученика.

- У суботу ће бити журка у Дому омладине, а новац који се прикупи биће поклоњен дјеци која болују од аутизма - рекла је Малешевићева, додавши да је завршна журка отвореног типа.

Матурант општег смјера и један од организатора "Седмице умјетности" Селена Берић казала је за "Глас Српске" да су њихове колеге прије седам година покренуле ову акцију са циљем да се скупи новац за екскурзију ученицима који су у тежој материјалној ситуацији.

- Умјетност је била начин да се дође до тог циља и захвални смо им што су то покренули. Традиција је била прекинута само током короне. Ученици раде, припрема траје неколико мјесеци, одузима доста времена али знамо да чинимо добру ствар па с радошћу и приступамо активностима - рекла је Берићева те додала да свака "Седмица умјетности" надмаши ону претходну.

Казала је да су прво вече приказали представу "Ко је крив".

- Затим смо имали вече визуелне умјетности, перформанс који је био бунтовнички са спрејевима, изложбу и премијеру филма. У сриједу вече, на Дан жена, поетско вече отворио је књижевник Милан Ракуљ - казала је Берићева. Додала је да слиједе музичко и плесно вече, а у суботу журка у Дому омладине.

- Представићемо се са шест различитих врста умјетности, повезаних мотом "Крива је перспектива" - истакла је Берићева.

Даривање крви

Према ријечима директорице Вите Малешевић, гимназијалци показују хуманост на дјелу.

- Недавно смо имали акцију добровољног даривања крви у којој је прикупљено 50 доза. Један наш ученик је за 18. рођендан даровао крв и то је био поклон за пунољетство, ништа друго није тражио. Гест за сваку похвалу - рекла је Малешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана