Седам пријава због држања стоке у граду

Сања Јокић
Седам пријава због држања стоке у граду

Због непрописног држања домаћих животиња у ужој урбаној зони града Комунална полиција је у протеклом периоду издала седам прекршајних налога и пет рјешења о њиховом уклањању.

Рекао је ово "Гласу Српске" помоћник начелника Комуналне полиције Неђељко Радуловић напомињући да се посљедњих дана становништво често жали на овај проблем.

- Приликом интервенција наплаћено је и 700 марака казни и то оним власницима домаћих животиња који су се оглушили на претходно издата рјешења о њиховом уклањању. Због ових проблема зову нас становници из свих дијелова града и жале се на комшије који непрописно држе свиње, коње, кокошке и козе. Из мјеста гдје оне бораве најчешће се шири непријатан мирис па многи због тога реагују. Посљедњу интервенцију имали смо ове седмице у улици Јасеновачких логораша у насељу Обилићево гдје један Бањалучанин већ дужи период оставља коња на испаши - истакао је Радуловић.

Према његовим ријечима, највећи проблем оних који држе домаће животиње је тај што нису упућени који су услови држања стоке.

- У првој, другој и трећој градској зони забрањено је држати коње, магарце, краве, свиње, козе и пернате животиње док се кућни љубимци могу држати уз поштовање одређених прописа. Ван треће зоне могу се држати поменуте категорије, али и ту се становништво мора придржавати одређених прописа као што су удаљеност од комшијске парцеле, на коју страну је окренут објекат у коме се држе спорне животиње, да ли је у питању чврсто саграђен објекат, те многи други - појаснио је Радуловић.

Када је ријеч о фармама које се не придржавају актуелних прописа, казао је Радуловић, оне су у надлежности Пољопривредне инспекције.

Казне за непрописно држање домаћих животиња у граду за физичка лица крећу се од 100 до 1.000 марака.

- Приликом издавања прекршајног налога обично наплаћујемо минимални износ. Искористио бих прилику те апеловао на све оне који у домаћинствима држе домаће животиње да се придржавају прописа - рекао је Неђељко Радуловић.

У насељу Лауш било је много притужби на смрад који се шири са комшијских "мини-фарми" кокошака и свиња.

- Често се жалимо, али све је било узалуд. Више не знамо шта да радимо, јер неке наше комшије немају обзира према нама. Смрад је несносан, па ни прозоре не можемо отворити. Комунална полиција би чешће требало да обилази ово подручје - казао је мјештанин Славко Малић.

Пси и мачке

Одлуком о држању животиња на подручју града регулисано је и држање паса и мачака.

- Aко неко посједује индивидуални стамбени објекат, смије у свом дворишту држати највише два пса и три мачке те њихов подмладак до шест мјесеци старости. У стану је допуштено имати три мачке или једног пса - нагласио је Радуловић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана