Савјетодавна линија веома активна: Корона усијала и “плави телефон”

Александра Тодоровић
Савјетодавна линија веома активна: Корона усијала и “плави телефон”

БАЊАЛУКА - Савјетодавна линија “плави телефон” поново се усијала од вапаја грађана за помоћ и разговор због короне и епидемиолошких мјера против овог вируса које су на снази. Најчешћи разлози позива су осјећај страха од болести која хара свијетом па и код нас, усамљеност, недостатак мотивације и депресија.

Казала је ово за “Глас Српске” координатор рада “плавог телефона” Маја Ковачевић. Истакла је да је “плави телефон” од 12. марта прошле године проширио своју услугу и постао доступан за све грађане који се тешко носе са тренутном пандемијском ситуацијом.

- Примили смо више од 450 позива који се тичу ситуације са короном. Грађани нас позивају да би се информисали коме могу да се обрате уколико имају неки од симптома вируса, гдје се могу тестирати или вакцинисати - рекла је Ковачевићева.

Додала је да  дневно имају 30 до 40 позива и да их становништво зове због осјећаја страха, анксиозности, усамљености, проблема са спавањем, као и депресије и суицидних мисли.

Према њеним ријечима “плави телефон” је линија намијењена првенствено младим људима, па поред информација о вирусу корона они траже и помоћ због злостављања и проблема у породици.

- Најчешћи разлози због којих нам се дјеца обраћају јесу вршњачки односи односно теме као што су проблеми са пријатељима, партнерски односи и вршњачко насиље. Веома заступљена је и тема о злостављању односно насиљу, али и проблем у породичним односима - казала је Ковачевићева.

Додала је да их млађа популација позива како би се информисали о сексуалном и репродуктивном здрављу или уколико имају проблема у вези са школом.

- Наравно најчешће имамо анонимне пријаве насиља. То и јесте циљ новог пројекта да нам се јаве дјеца и одрасли који су жртве или уколико знају да неко дијете доживљава злостављање. Након разговора са њима о томе обавјештавамо надлежне институције - нагласила је Ковачевићева и додала да су до сада примили 110 анонимних пријава сумњи насиља над дјецом.

Према њеним ријечима позиваоци кажу како се пуно боље осјећају након разговора. Неки од њих немају од кога да траже помоћ и подршку и много им значи када их неко саслуша и покаже разумијевање.

- Имали смо ситуација када су се грађани јављали како би нам захвалили на пруженој подршци и помоћи да ријеше проблеме са којима се боре - закључила је она.

Савјети стручњака

Савјетници “плавог телефона” су студенти или дипломирани психолози, социјални радници, педагози, који су прошли обуку за пружање савјетодавне помоћи путем телефона и константно се доедукују како би грађани добили што адекватнију помоћ.

- Савјетник заједно са позиваоцем прво дефинише проблем, а затим заједно осмишљавају план акције и рјешења проблема - каже Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана