Сатима у реду у Градској управи чекају због легализације

Невена Бунић
Сатима у реду у Градској управи чекају због легализације

Бањалука - Вишечасовно чекање у редовима и гужве у ходницима посљедњих дана постали су уобичајена слика испред шалтера Градске управе, на којима се предају захтјеви за легализацију објеката.

Рок за предају захтјева истиче 31. децембра, а многи грађани одлучили су да ову законску обавезу оставе за крај године, што потврђује и податак да дневно буде предато између 400 и 500 захтјева.

Грађани које само јуче затекли у Градској управи стајали су у редовима и по неколико часова, а на питање зашто су чекали задњи рок одговарају да су чули да ће бити попуста.

- Чекам већ два сата и мислим да ћу још толико. Мислила сам да ће бити неки попуст, па тек сада предајем захтјев - рекла је Марија В.

Поједини становници сматрају да је процедура легализације компликована.

- Легализујем кућу у Лазареву. Нама старијима је мало конфузна ова процедура, млађима вјероватно није. Има доста папирологије. Чекам дуго, а стигао сам отићи и да доручкујем док чекам свој ред - рекао је грађанин, који није желио да му објавимо име.

Већина је задовољна услугом и љубазношћу лица која раде на шалтерима.

- Тек сам дошао, не знам када ћу завршити. Требала су ми три дана да прикупим папире. Мој отац је требало да уради овај посао, али нема времена. Чули смо да ће цијене за легализацију бити ниже при крају рока и то је разлог што тек сада предајем захтјев - рекао је Александар Врховац из Кумсала.

Да би се изашло у сусрет великом броју грађана који нису поднијели захтјев за легализацију продужено је радно вријеме шалтера један и два на којима се запримају захтјеви. Ови шалтери до петка ће радити од 8 до 20 часова. У суботу ће шалтери бити затворени, али грађани документацију могу послати поштом.

Гужве су од почетка децембра забиљежене и у подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Бањалуци.

Због повећања броја захтјева отворена су два додатна шалтера, а уведен је и рад суботом. Од 15. децембра продужено је и радно вријеме шалтера, који раде од 7.30 до 19 часова, док посљедњег дана ове године неће радити.

Према подацима Одјељења за просторно уређење, тренутно се у обради налази око 10.000 захтјева за легализацију. Процјењује се да на подручју града има око 22.000 бесправно изграђених објеката.

Услов

Легализовати се могу само објекти који су изграђени или чија је изградња започела до 24. маја 2013. године.

- Легализација представља накнадно издавање локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе за објекте, односно дијелове објеката изграђене без грађевинске дозволе или на којима је приликом грађења одступљено од главног пројекта - навели су раније у Одјељењу за просторно уређење.

Потребна документа

- захтјев за легализацију

- копија катастарског плана са идентификацијом старог и новог премјера

- доказ о власништву (извод из јавне евиденције о непокретностима)

- геодетски снимак објекта

- грађевинска дозвола, ако је била издата

- градска административна такса

*****

до 100 квадрата - 100 КМ

до 200 квадрата - 500 КМ

до 300 квадрата - 1.000 КМ

до 400 квадрата - 2.000 КМ

*накнада за легализацију

*******

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана