Шаролика понуда на ауто-пијаци: Најтраженији бензинци и мала возила

Милош Васиљевић
Шаролика понуда на ауто-пијаци: Најтраженији бензинци и мала возила

БАЊАЛУКА - Аутомобили по цијени од 3.000 до 17.000 КМ, нарочито они произведени у Њемачкој и Француској, најтраженији су на ауто-пијаци, а купци су заинтересовани и за мања, тзв. градска аута.

Потврдили су ово за “Глас Српске” продавци на бањалучкој ауто-пијаци, на којој је недјеља традиционално дан за трговину.

Скоро сваке недјеље још од давне 1980. године Мирко Радетић из Петошеваца код Лакташа долази на ауто-пијацу да продаје возила.

- Знало се десити да ауто продам одмах кад га дотјерам, а богами, некад и по пола године не буде купца. Много је фактора, некад ни цијена није пресудна. “Ситроен Ц3”, “рено клио”, “пежо 206”, “фијат пунто”, аута су која се најчешће продају, а то су она до 5.000 КМ - каже Радетић.

Јуче је у понуди имао “рено клио” 2007. годиште по цијени од 3.700 КМ.

- Дао бих га и за 3.500 КМ. На пијаци се купују јефтинија, на ауто-плацевима скупља возила - истиче Радетић.

Казао је да се у посљедње вријеме купци често одлуче за аута на бензин јер је јефтинији од дизела.

- Каже ми човјек да би одмах узео овај мој ауто само да је аутоматски мјењач. Увриједим се када нам неко каже да смо шверцери. Имам пензију мало више од 400 марака и како да преживим. Овако продам неки ауто, зарадим 200 - 300 КМ и добро. Купују се мања ауто. Када је мања понуда, ауто се лакше прода, јер је мањи избор - рекао је Радетић.

Први пут свог “голфа пет плус” на ауто-пијацу довезао је Дејан Б. који је за “Глас” рекао да купаца има увијек и да квалитетан ауто никад не може бити на пијаци дуже од двије седмице.

- Потенцијални купци нудили су ми и замјену, а његова цијена је 7.300 КМ. У добром је стању, спустио бих га мало, али не дам ни марке испод 7.000 КМ. Сигуран сам да ћу га продати убрзо. Велика је криза, али ауто се не купује сваки дан, ту људи не жале новац - додаје он.

Милан К. из Карановца на ауто-пијацу довезао је “мерцедес Ц200”.

- Од раног јутра двадесетак људи изразило је жељу да га купи. Цијена му је  8.500 КМ, имао сам већ понуду 300 КМ ниже, али нисам дао. Вриједи више, прешао је само 120.000 километара - каже Милан.

Додао је да има још једног “мерцедеса” који стално вози.

- Како сам радио у Њемачкој, навикао сам на ову марку аутомобила - додао је Милан К.

Купци углавном кажу да је ово најбоље мјесто за куповину четвороточкаша. Поједини бојажљиво обилазе изложена возила, али има и оних који овдје редовно пазаре.

- Већ три аута сам купио овдје. Цијене су повољне, а возила добра. Дошао сам да купим ауто до 6.000 КМ - истиче један Бањалучанин.

Бицикли

Све већи број Бањалучана користи бицикл као превозно средство, а на ауто-пијаци имају добру понуду.

- Бицикл никад није био популарнији. Код нас су бицикли увезени из Швајцарске и коштају од 150 до 280 КМ зависно од опреме - каже продавац, који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана