Шарени кутак и уточиште за 100 малишана дома "Рада Врањешевић"

Илијана Божић
Шарени кутак и уточиште за 100 малишана дома "Рада Врањешевић"

БАЊАЛУКА - У склопу Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" јуче је отворен вртић "Тратинчица" у којем ће бити смјештено око 100 малишана из Дома, али и града.

Директор Дома Владимир Кајкут казао је новинарима да је вртић отворен с циљем социјализације и инклузије дјеце без родитељског старања у друштвену заједницу. 

- Обданиште ће моћи да прими до 60 малишана вртићког и 40 јасличког узраста. За релизацију пројекта Влада Републике Српске донирала је 100.000 КМ. Влада Републике Србије донирала је 100.000 евра за фазу два, адаптацију  простора и набавку намјештаја - рекао је Кајкут.

Додао је да су прије неколико мјесеци из средстава УНИЦЕФ-а уредили простор у којем ће бити савјетовалиште дјеци без родитељског старања и малишанима издвојеним из биолошких породица.

- Град би требало да нам додијели стамбену јединицу коју би користили млади без родитељског старања који напуштају Дом. То би био један вид првих корака осамостаљивања. Град нам је послао допис прије мјесец да имају стан од 49 квадрата на Старчевици, али да Центар за социјални рад треба да донесе приједлог граду како би та јединица могла да се додијели Дому - рекао је Кајкут и додао да почетком 2020. године Дом планира да отвори Прихватилиште за дјецу жртве породичног насиља, те за малишане затечене у скитњи и просјчењу.

Министарка породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић истакла је да је на институцијама да Дому и дјеци континуирано пружају подршку.

- Руководство и васпитачи се труде да дјеци пруже његу, пажњу и љубав, а сигурна сам да ће уз нашу помоћ они пронаћи пут, открити највећи потенцијал и постати добри и успјешни људи - рекла је Давидовићева.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић истакао је да Влада РС регистративно, организационо и финансијски планира да помогне ову установу.

- Кроз иницијативу Клуба посланика СНСД-а имали смо амандман у оквиру Закона о социјалној заштити који нам је омогућио да продужимо боравак дјеце у Дому након 18 године. Кроз грант Владе од 500.000 КМ испланираћемо низ програма који ће дати могућност и подршку за различите врсте услуга. То ће дати сигурност корисницима, родитељима, а и радницима Дома - рекао је Шеранић.
 

Подршка Србије


Генерални конзул Србије Владимир Николић истакао је да Србија однос према Српској манифестује великом љубављу, бригом и пажњом. 

- На овом примеру видимо ту подршку. Посебно поштовање и слух имам према установама овог типа, јер се овде формирају здраве, нормалне и паметне личности - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана