Сањају воду у Рацунама

Сања Амиџић
Сањају воду у Рацунама

Бањалука - Становници села Рацуне, које припада мјесној заједници Крупа на Врбасу, незадовољни су, јер још нису добили воду, а већ годинама имају само обећања да ће тај проблем бити ријешен.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Крупа на Врбасу Драшко Илић рекао је да вода није приоритет само мјесне заједнице, него и града.

- Мјештани Рацуна сањају да добију воду. Ово село броји око 160 домаћинстава. Према неким процјенама ова инвестиција би требало да кошта око 700.000 марака - нагласио је Илић.

Додао је да ће Савјет ове мјесне заједнице учинити све да овај проблем буде ријешен у 2014. години.

- Сва насеља имају нека изворишта или су прикључени на водоводни систем, а Рацуне немају ништа, осим кишнице коју мјештани накупе у кантама и лаворима - казао је Илић.

Да би вода стигла у овај дио Бањалуке, потребна је изградња пумпне станице, потисног цјевовода, резервоара и дистрибутивног цјевовода у Рацунама, из којег би се вода природним падом путем секундарне мреже довела до сваког домаћинства.

Из Центра за развој и унапређење села су рекли да је на постојећем цјевоводу треће висинске зоне "Гашића врело" у Крупи на Врбасу које води према селу Рацуне обезбијеђена техничка могућност за наставак радова.

- Програмом рада за 2014. годину биће планирано пројектовање и изградња водоводних објеката за снабдијевање водом насеља Рацуна - казали су из овог центра и додали да ово мјесто припада четвртој висинској зони, која није била у плану рада за 2013. годину.

Становник Рацуна Станислав Ченић рекао је да је њему и његовим комшијама вода један од главних услова за опстанак на селу.

- Да бисмо могли да напојимо стоку скупљамо кишницу, а воду за пиће носимо у канистерима са извора. Најтеже је љети, када су велике врућине. Тада воду купујемо у цистернама - казао је Ченић.

Ово село углавном насељава старије становништво.

Пут

Мјештанима Рацуна велики је проблем и пут који није у цијелости асфалтиран.

- Аутобус може доћи само до пола села и не иде даље, јер кажу да је пут лош - кажу мјештани и истичу да у селу има старијих људи које не могу да пјешаче.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана